Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karelijos gyventojas nubaustas už raginimus grąžinti Suomijai Sovietų Sąjungos užgrobtas teritorijas

Petrozavodske 47-erių metų Viačeslavui Drezneriui skirta 100 tūkst. rublių (daugiau kaip 8 tūks. litų) bauda. Jis pripažintas kaltu viešai raginęs pažeisti Rusijos Federacijos teritorinį vientisumą, pranešama tinklalapyje lenta.ru.
Žiemos karas: suomiai gina savo žemę nuo sovietų karių.
Žiemos karas: suomiai gina savo žemę nuo sovietų karių. / „Scanpix“ nuotr.

Pasak Rusijos Generalinės prokuratūros tinklalapyje skelbiamos informacijos, 2010 metų sausį V.Drezneris kompiuteriu atspaudė lapelius, raginančius, kad Karelijos bei Leningrado ir Murmansko srityse esančios teritorijos, atitekusios Sovietų Sąjungai po Antrojo pasaulinio karo, būtų perduotos Suomijai.

Kaltinamasis mėtė lapelius į Karelijos miesto Sortavalos gyventojų pašto dėžutes bei siuntinėjo elektroninius laiškus Rusijos ir užsienio žiniasklaidai bei visuomeninėms organizacijoms.

Savo lapeliuose V.Drezneris rašė, kad minėtos teritorijos, pagal 1939 ir 1947 metų sutartis, Sovietų Sąjungai atiteko neteisėtai.

Remiantis 1939 metų slapto Molotovo-Ribbentropo pakto protokolais Suomija atsidūrė Sovietų Sąjungos interesų sferoje.

Po 1939–1940 metų Suomijos ir Sovietų Sąjungos karo 1940 metais kovo 12 dieną Maskvoje buvo pasirašytas taikos susitarimas. Taip Sovietų Sąjungai atiteko Karelijos sąsmauka ir salos Suomijos įlankoje (dabartinės Leningrado srities ir Karelijos respublikos teritorijos), taip pat Rybačio pusiasalis, atitekęs Murmansko sričiai, ir teritorijos, esančios Murmansko srities, Karelijos ir Suomijos pasienyje.

Per Antrąjį pasaulinį karą Suomija trumpam atsiėmė sovietų užgrobtas teritorijas, tačiau 1944-aisiais kapituliavo pagal SSRS sąlygas. 1947 metais Paryžiaus taikos konferencijoje Suomija pasirašė susitarimą, kuriuo patvirtino 1940 metais sovietų užimtas teritorijas, taip pat papildomai atiduodama Sovietų Sąjungai Petsamo (Pečengos) rajoną, prijungtą prie Murmansko srities.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius