Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 07 11 /15:37

Karinėje Kipro jūrų bazėje sprogo du konteineriai su sprogstamosiomis medžiagomis

Mažiausiai 12 žmonių žuvo ir apie 30 sužeista po sprogimo Pietų Kipre esančiame amunicijos sandėlyje.
Greitosios pagalbos automobiliai prie įvažiavimo į karinę jūrų bazę
Greitosios pagalbos automobiliai prie įvažiavimo į karinę jūrų bazę / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Sprogimas Kipras

Galingų sprogimų smūginės bangos išdaužė praktiškai visus langus kaimyniniame Zyjo kaime, kuriame ant jūros kranto įsikūrę restoranai yra populiarūs tarp turistų, atvykstančių į šią kurortinę salą, sakė vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Šalia karinės bazės esanti didžiausia saloje Vasilko elektrinė per sprogimą buvo praktiškai sulyginta su žeme, todėl Kiprui gresia didelis elektros stygius, kuris gali užsitęsti daugelį mėnesių.

Beveik visiškai sugriauti trys iš keturių jėgainės pastatų, taip pat du kuro rezervuarai, nurodė AFP korespondentas.

Vairuotojai, šio incidento metu važiavę pagrindiniu plentu tarp sostinės Nikosijos ir antrojo didžiausio Kipro miesto Limasolio, einančiu vos už pusės kilometrų nuo elektrinės, sakė matę skriejančias sprogimo į orą išmestas nuolaužas.

Valstybinės televizijos reportažuose matomi apgadinti automobiliai, sulankstyti kelio ženklai ir nuolaužos, riogsančios ant plento skiriamosios juostos.

Praėjus penkioms valandoms po sprogimų, AFP korespondentas matę jėgainę tebeliepsnojančią keturiose vietose.

Kipro vidaus reikalų ministras Neoklis Sylikiotis sakė valstybinei naujienų agentūrai CNA, kad į rytus nuo karinės bazės esantis kaimas buvo smarkiai nuniokotas sprogimų – jame apgadinti beveik visi namai.

Policija neleido žurnalistams pateikti į šį kaimą arba Evangelo Florakio karinio jūrų laivyno bazė. Pastaroji yra pavadinta vieno aukšto rango kariškio, kuris žuvo per sraigtasparnio katastrofą, įvykusią lygiai prieš devynerius metus, vardu.

Tuo tarpu Kipro parlamento pirmininkas Janakis Omiru, anksčiau dirbęs gynybos ministru, apsilankė įvykio vietoje ir pasakojo, jog šis sprogimas buvo toks galingas, jog konfiskuotų ginklų ir šaudmenų siuntos neliko nė ženklo.

Kipro prezidentas Demetris Kristofijas taip pat apsilankė nuniokotoje bazėje, o vėliau dalyvaus skubiai sušauktame ministrų kabineto susitikime.

Visuomeninis radijas pranešė, kad ugniagesiai buvo iškviesti gesinti netoli bazės prasidėjusio miško gaisro 4 val. 24 min. vietos (ir Lietuvos) laiku ir kad sprogimas nugriaudėjo 5 val. 50 min., kai gaisro nepavyko suvaldyti.

Tarp 11 žuvusiųjų buvo penki ugniagesiais, keturi Kipro nacionalinės gvardijos kariai ir du jūreiviai, paskelbė CNA. Valstybinė televizija pranešė, kad žuvusiųjų esama mažiausiai 12.

Vasarą užsitęsus sausroms Kipre neretai dega miškai.

Kaip sakė sveikatos apsaugos ministras Kristas Pacalidis, sprogimų sunkiai sužeisti trys žmonės šiuo metu operuojami. Dar 35-40 asmenų patyrė lengvesnes traumas.

Nacionalinės gvardijos vadas Petras Caliklidis sakė visuomeniniam radijui, kad sprogo konteineriai su Irane pagamintais sprogmenimis, kurie buvo konfiskuoti 2009 metais sulaikius laivą „Mončegorsk“, plaukiojantį su Kipro vėliava.

Šis komercinis laivas buvo sulaikytas 2009 metų sausį Viduržemio jūros rytinėje dalyje, plaukiantis į Siriją. „Mončegorsk“ buvo kelis kartus apieškotas, o pavojingas krovinys galiausiai buvo konfiskuotas.

Viena Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos komisija tų metų kovą nutarė, jog „Mončegorsk“ krovinys aiškiai pažeidžia ginklų prekybos embargą. Pastarasis Iranui taikomas pagal JT sankcijas, paskelbtas dėl Teherano vykdomos prieštaringai vertinamos branduolinės programos.

Ši šaudmenų siunta buvo saugoma Evangelo Florakio bazėje.

„Ten buvo 98 konteineriai su paraku. Dviem iš jų užsiliepsnojus driokstelėjo milžiniškas sprogimas“, – vienas policijos atstovas sakė CNA.

Saloje esančiame pagrindiniame tarptautiniame Larnakos oro uoste elektros tiekimas rytą buvo atkurtas, tačiau skrydžių režimas buvo smarkiai sutrikdytas. Tačiau elektros nebuvo šiame turistiniame mieste ir didžiojoje Kipro pietinio regiono dalyje.

Kipro elektros valdyba kreipėsi į vartotojus, prašydama taupyti, nes esant karštiems vasariškiems orams oro kondicionieriai suvartoja gerokai daugiau elektros, negu jos įstengia pagaminti dvi tebeveikiančios jėgainės, todėl gali išsijungti visi šalies elektros tinklai.

VIDEO: Deadly blast at Cyprus military base

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius