Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karinį smūgį Sirijai JAV derins su Didžiąja Britanija ir Australija

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkai ruošiasi galimam kariniam smūgiui prieš Siriją, kuris gali būti surengtas artimiausiomis dienomis ir tapti agresyviausiu Vakarų galybių veiksmu per šioje Artimųjų Rytų šalyje jau pustrečių metų vykstantį pilietinį karą.
Damaskas dūmuose
Damaskas dūmuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vakarų šalių pasiuntiniai nurodė Sirijos opozicijai artimiausiu metu laukti karinio atsako prieš prezidento Basharo al Assado pajėgas, kuris turi tapti bausme už praeitą savaitę įvykdytą cheminę ataką, sakė šaltiniai, dalyvavę Stambule surengtame susitikime su sukilėlių Sirijos nacionalinės koalicijos atstovais.

Spartėjant šiems pasiruošimams Australija, kuri yra artima JAV sąjungininkė ir ateinantį mėnesį pirmininkaus Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybai, trečiadienį išsakė palaikymą potencialiems kariniams veiksmams prieš Siriją, net jeigu Saugumo Taryba nesugebėtų jiems pritarti.

Chuckas Hagelis
Chuckas Hagelis

JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis antradienį pareiškė, kad Amerikos pajėgos tame regione „pasiruošusios veikti“, jeigu prezidentas Barackas Obama įsakys.

B.Obama, kuris ilgą laiką vengė veltis į konfliktą Sirijoje, stengėsi užsitikrinti sąjungininkų palaikymą – įskaitant Didžiosios Britanijos ir Kanados lyderių. Tuo tarpu JAV žvalgybos agentūros rengia ataskaitą dėl informacijos, esą patikimai patvirtinančios, jog Sirijos vyriausybė atsakinga dėl praeitą trečiadienį surengtos nuodingųjų dujų atakos netoli Damasko.

Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney sakė, kad būtų „nerealu“ manyti, jog kas nors kitas, o ne B.al Assado pajėgos atsakingos už didelio masto cheminę ataką, kuri, pasak aktyvistų, nusinešė šimtus žmonių gyvybių, kai gyventojai miegojo.

„Nėra jokių abejonių, kas atsakingas dėl šio šlykštaus cheminių ginklų panaudojimo Sirijoje: tai Sirijos režimas“, – JAV viceprezidentas Joe Bidenas pareiškė sakydamas kalbą Hjustone kariuomenės veteranų organizacijos „Amerikos legionas“ nariams.

Aukšto rango JAV prezidento padėjėjai nacionalinio saugumo reikalams antradienio vakarą buvo susirinkę apžvelgti padėties per susitikimą, kuriam pirmininkavo B.Obamos patarėja Susan Rice, sakė pareigūnai.

J.Carney nurodė, kad B.Obama dar nepriėmė galutinio sprendimo dėl JAV atsako, bet beveik neabejojama, kad jis bus susijęs su kariniais veiksmais. Tačiau atstovas tvirtino, kad Vašingtonas nesiekia „pakeisti režimą“, todėl tikėtina, kad bet kokie kariniai smūgiai bus riboto masto ir kad jais nebus siekiama nuversti B.al Assadą.

JAV prezidentas Barackas Obama
JAV prezidentas Barackas Obama

Planus taip pat kuria Britanijos kariškiai. Premjeras Davidas Cameronas, kuris, kaip ir B.Obama, stengiasi išvengti kampanijos, panašios į karus Afganistane ir Irake, kuriuos surengė jų pirmtakai, sakė, kad bet kokie smūgiai būtų „specifiniai“ ir neįtraukiantys sąjungininkų giliau į pilietinį karą Sirijoje.

D.Cameronas, kuris antradienį kalbėjosi su B.Obama antrą kartą per keturias dienas, nurodė atostogaujančiam parlamentui ketvirtadienį susirinkti ir aptarti padėtį Sirijoje.

D.Cameronas, kuris antradienį kalbėjosi su B.Obama antrą kartą per keturias dienas, nurodė atostogaujančiam parlamentui ketvirtadienį susirinkti ir aptarti padėtį Sirijoje.

Tuo tarpu JT cheminių ginklų inspektoriai atidėjo iki trečiadienio savo antrąją kelionę į sukilėlių kontroliuojamus Damasko priemiesčius, kuriuose, kaip manoma, buvo įvykdyta cheminė ataka.

Įrodymai apie cheminio ginklo panaudojimą gali sustiprinti argumentus už karinę intervenciją per debatus Jungtinėse Tautose, gresiant tikėtinam Rusijos ir Kinijos nepritarimui, tačiau Vakarų šalių lyderiai ir Arabų Lyga jau paskelbė kaltu B.al Assadą.

Sirijos nacionalinė koalicijos pirmininkas Ahmadas Jarba viename Stambulo viešbutyje susitiko su 11 šalių pasiuntiniais, įskaitant JAV ambasadorių Sirijoje Robertą Fordą. Sukilėlių lyderiai pasiūlė sąjungininkams taikinių, kuriems galėtų būti smogta sparnuotosiomis raketomis ir bombomis.

Vienas šio susitikimo dalyvis sakė: „Opozicijai buvo aiškiai pasakyta, kad veiksmai, turintys atgrasyti Al Assado režimą nuo tolesnio cheminių ginklų naudojimo, gali būti prasidėti jau per kelias ateinančias dienas.“

Panašu, kad sąjungininkai planuoja panaudoti sparnuotąsias raketas ir aviacijos smūgius. Vakarų šalių visuomenės menkai palaiko galimybė pasiųsti į Siriją sausumos pajėgas.

Tikslus potencialių karinių veiksmų laikas lieka neaiškus, bet neabejotina, kad bus laukiama oficialios JAV žvalgybos ataskaitos, kurioje dėl cheminės atsako tikriausiai bus apkaltintas B.al Assado režimas. Tos išvados, kurios dabar laikomos tik formalumu, bus paskelbtos šią savaitę, nurodė JAV pareigūnai.

Tuo tarpu B.Obama trečiadienį pasakys planuotą kalbą Vašingtone prie Lincolno memorialo, minint nužudyto JAV pilietinių teisių judėjimo lyderio Martino Lutherio Kingo kalbos „Turiu svajonę“ („I have a dream“) 50-ąsias metines.

„Laikrodis tiksi, o administracija nenori, kad jis tiksėtų per ilgai“, – sakė Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto narys demokratas Adamas Schiffas, Baltųjų rūmų padėjėjams intensyvinant konsultacijas su Kapitolijumi.

Nuotaikos Damaske

Sirijos vyriausybė, palaikoma Irano, neigia dujomis nuodijusi savo žmones ir pažadėjo gintis, jeigu bus atakuojama, bet Damasko gyventojai vis labiau nerimauja.

„Visada buvau užsienio intervencijos šalininkė, bet kai tai tampa tikrove, nerimauju dėl savo šeimos narių, kurie gali nukentėti arba žūti, – sakė moteris, vardu Zaina, nusistačiusi prieš B.al Assado režimą. – Dabar bijau karinio smūgio.“

Rusija, kuri yra pagrindinė ginklų tiekėja B.al Assado režimui, yra nusistačiusi prieš karinius veiksmus ir kėlė prielaidą, kad cheminį ginklą galėjo panaudoti sukilėliai.

Kinijos valstybinė naujienų agentūra priminė, kaip ydingi žvalgybos duomenys buvo panaudoti pateisinti JAV vadovaujamai invazijai į Iraką 2003 metais, tuo tarpu oficialus Komunistų partijos dienraštis „People's Daily“ nurodė, kad Jungtinės Valstijos pernelyg sureikšmina cheminę ataką, siekdamos panaudoti ją kaip dingstį neteisėtai pakeisti Sirijos režimą.

JT Saugumo Tarybos nuolatinių narių tvirtas nepritarimas praktiškai nesuteikia vilčių, kad bus paskelbta rezoliucija, kuri teisiškai pagrįstų karinius veiksmus, panaši į JT mandatą NATO aviacijos smūgiams Libijoje, prieš dvejus metus padėjusiems sukilėliams nuversti diktatorių Muamarą Kadhafi.

„Mūsų pasirinkimas – visų pasirinkimas – būtų veiksmai, atsakas, pagal Jungtinių Tautų įgaliojimą“, – žurnalistams sakė Australijos užsienio reikalų ministras Bobas Carras, kurio šalis nuo sekmadienio perims pirmininkavimą JT Saugumo Tarybai.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas
Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas

„Bet jeigu tai neįmanoma, pats siaubas, jog vyriausybė naudoja cheminius ginklus prieš savo žmones – cheminio ginklo naudojimas bet kokiomis aplinkybėmis – pagrindžia atsaką“, – pridūrė jis.

Nors B.Obama seniai sako, kad B.al Assadas turėtų atsistatydinti, jis nelinkęs, kad tai įvyktų naudojant jėgą. Tačiau Baltųjų rūmų atstovas J.Carney sakė, kad „Jungtinės Valstijos itin suinteresuotos“ atsakyti į cheminę ataką.

Tuo tarpu Britanijos lyderis D.Cameronas sakė žurnalistams: „Tai nesusiję su įsitraukimu į karą Artimuosiuose Rytuose, mūsų pozicijos dėl Sirijos pasikeitimu arba žengimu gilyn į tą konfliktą. Tai susiję su cheminiais ginklais. Jų naudoti nevalia, ir pasaulis neturėtų sėdėti rankas sudėjęs.“

Prancūzijos, kuri atliko svarbų vaidmenį Libijos konflikte, prezidentas Francois Hollande'as sakė esantis „pasiruošęs nubausti“ B.al Assadą už cheminių ginklų naudojimą, remdamasis 2005 metų JT nustatyta sąlyga tarptautiniams veiksmams, siekiant apsaugoti civilius nuo jų vyriausybių.

B.Obamui, D.Cameronui ir F.Hollande'ui keliami sudėtingi klausimai namuose, kaip baigtųsi planuojama karinė intervencija. Nuogąstaujama, kad B.al Assado pozicijos gali sustiprėti, jeigu jis atlaikys tokį puolimą.

Panašūs argumentai buvo naudojami, pagrindžiant Rusijos sąjungininkės Serbijos bombardavimą 1999 metais, kurį NATO surengė po civilių žudynių Kosove.

Demonstruodama, kad arabų valstybės gali palaikyti Vakarų šalių argumentus už ataką Sirijoje, gresiant Maskvos ir Pekino veto Jungtinėse Tautose, Arabų Lyga paskelbė pranešimą, kaltinantį B.al Assado vyriausybę dėl cheminės atakos.

Baimė dėl dar vieno tarptautinio konflikto Artimuosiuose Rytuose paveikė finansų rinkas. Naftos kainos pasiekė pastarųjų šešių mėnesių aukštumas, o akcijų kainos patraukė žemyn visame pasaulyje, ypač Turkijoje, taip pat kylančiose ekonomikose, kurio nukentėtų nuo prekybos sąstingio.

Sunkūs pasirinkimai

B.Obamui, D.Cameronui ir F.Hollande'ui keliami sudėtingi klausimai namuose, kaip baigtųsi planuojama karinė intervencija. Nuogąstaujama, kad B.al Assado pozicijos gali sustiprėti, jeigu jis atlaikys tokį puolimą, o jeigu Sirijos lyderis būtų nuverstas, jį gali pakeisti prieš Vakarų šalis nusistatę islamistai sukilėliai.

Neramumai Egipte, kur 2011 metais įvykęs sukilimas įkvėpė sukilti sirus, akivaizdžiai pademonstravo, kad revoliucijų baigtis sunkiai prognozuojama.

Islamistų kovotojų, įskaitant „al Qaeda“ sąjungininkų, dalyvavimas Sirijos opozicijoje Vakarų šalių lyderius verčia susimąstyti. Jie iki šiol delsė padėti B.al Assado oponentams pasiekti pergalę.

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas Muallemas sakė, kad JAV smūgiai padėtų „al Qaeda“, ir sakė, kad Vakarų šalių lyderiams neverta turėti „iliuzijų“, jog jų intervencija padės sukilėliams pasiekti jėgų pusiausvyrą Sirijoje.

„Turime gynybos priemonių, ir nustebinsime juos, jeigu tai bus būtina, – pabrėžė jis. – Mes ginsimės. Nedelsime panaudoti bet kokių mums prieinamų priemonių.“

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as
Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as

B.al Assado pajėgos praktiškai neatsakė į tris Izraelio aviacijos atakas, kurios, pasak Izraelio pareigūnų, sutrikdė ginklų gabenimą iš Irano Libano islamistų judėjimui „Hizbollah“.

Tačiau JT ekspertų buvimas Damaske gali tapti stabdžiu tarptautiniams kariniams veiksmams. Ekspertai pirmadienį buvo apšaudyti vyriausybės kontroliuojamoje teritorijoje, prieš pasiekdami sukilėlių pozicijas.

Opozicijos aktyvistai teigia, kad bent 500, o tikriausiai dvigubai daugiau žmonių žuvo per smūgius raketomis, kurios nešė galvutes, pripildytas zarino arba panašių nervus paralyžiuojančių dujų. Jeigu šie pranešimai yra teisingi, tai buvo didžiausia cheminė ataka po to, kai Irako diktatorius Saddamas Husseinas nužudė dujomis tūkstančius kurdų 1988 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius