Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 05 22 /16:01

Karinis perversmas Tailande: nutrauktos televizijos transliacijos, sustabdytas konstitucijos galiojimas

Tailando armijos vadas ketvirtadienį per televiziją kreipdamasis į tautą paskelbė, kad ginkluotosios pajėgos po daug mėnesių vykusių kruvinų politinių neramumų perima valdžią šalyje.
Generolas Prayuthas Chan-Ocha
Generolas Prayuthas Chan-Ocha / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Tailandas

„Kad šalis greitai grįžtų į normalias vėžes, Nacionalinis taikos palaikymo komitetas, kurį sudaro armija, Tailando ginkluotosios pajėgos, Karališkosios oro pajėgos ir policija, turi perimti valdžią nuo gegužės 22-osios 16 val. 30 min.“, – sakė generolas Prayutas Chan-O-Cha.

Armijos vadas, kuris antradienį įvedė šalyje karo padėtį, sakė, kad perversmas buvo būtinas siekiant užkirsti kelią konflikto eskalacijai.

„Visi tailandiečiai turi išlikti ramūs, o vyriausybės pareigūnai – tęsti įprastą darbą“, – pridūrė jis.

Apie perversmą paskelbta po to, kai kariškių organizuotose derybose tarp konfliktuojančių politinių stovyklų nepavyko rasti kompromiso dėl to, kaip užbaigti beveik septynis mėnesius Bankoko gatvėse vykstančius masinius protestus.

Ilgai trunkančią politinę krizę Tailande sukėlė nesantaika tarp Bankoke gyvenančio rojalistų elito ir didžiulius turtus valdančios buvusio premjero Thaksino Shinawatros šeimos

Griežtai saugomame kariniame objekte Bankoke vykusiose derybose dalyvavę priešiškų stovyklų lyderiai buvo kažkur palydėti kariškių, tačiau kol kas neaišku, ar jie oficialiai sulaikyti.

Ilgai trunkančią politinę krizę Tailande sukėlė nesantaika tarp Bankoke gyvenančio rojalistų elito ir didžiulius turtus valdančios buvusio premjero Thaksino Shinawatros šeimos.

Į politiką įsitraukęs buvęs verslo magnatas Thaksinas Shinawatra buvo pašalintas iš premjero posto per kariškių perversmą 2006-aisiais, tačiau vis dar turi daug šalininkų, ypač skurdžiose vietovės šalies šiaurėje ir šiaurės rytuose.

Jo sesuo Yingluck Shinawatra anksčiau šį mėnesį neteko premjerės pareigų po Konstitucinio Teismo paskelbtos prieštaringai vertinamos nutarties, kad ji viršijo savo įgaliojimus.

Yingluck Shinawatros šalininkai, vadinamieji raudonmarškiniai, įspėjo apie pilietinio karo grėsmę, jei opozicijos rėmėjams pavyks pasiekti savo tikslą, kad valdžia būtų perduota nerinktam laikinajam premjerui, kuris įgyvendintų kol kas labai miglotas reformas.

Raudonmarškiniai teigia, kad tokiu būdu norima suvaržyti Thaksino Shinawatros šeimos politinę galią.

Papildyta 15.22 val. Tailando kariškiai nurodė nutraukti visų radijo ir televizijos programų transliavimą

Tailando kariškiai ketvirtadienį nurodė visoms šalies televizijoms ir radijui nutraukti programose numtatytą transliaciją ir skelbti tik kariuomenės pranešimus.

Tailando kariškiai ketvirtadienį nurodė visoms šalies televizijoms ir radijui nutraukti programose numtatytą transliaciją ir skelbti tik kariuomenės pranešimus

Šiuo sprendimu siekiama užtikrinti, kad žmonėms būtų skelbiama „tiksli informacija“, nurodė kariuomenės atstovas per televiziją paskelbtame pranešime.

Papildyta 16.01 val. Kariškiai stabdo konstitucijos galiojimą

Tailando ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Prayutas Chan-O-Cha vadovaus karinei tarybai, kuri dabar valdo šalį, pareiškė vienas jo atstovų spaudai ketvirtadienį po kariškių surengto vyriausybės perversmo, kuriuo esą siekta nutraukti politinę sumaištį šalyje.

Per televiziją Winthai Suvaree sakė, kad suspenduojama konstitucija, bet Senatas ir visi teismai tebeveikia.

„Siekiant sklandžiai valdyti šalį, (pučo vadai) suspenduoja 2007 medų konstituciją, išskyrus skyrių apie monarchiją“, – sakoma per televiziją paskelbtame pareiškime.

Tailando armija taip pat nurodė Bankoko gatvėse susirinkusiems priešiškų politinių grupuočių protestuotojams skirstytis ir pažadėjo, kad kariuomenė juos aprūpins reikiamu transportu, paskelbė per televiziją Winthai Suvaree.

Tailando laikinajam ministrui pirmininkui Niwattumrongui Boonsongphaisanui ir jo ministrams nurodyta raportuoti kariškių štabui, įsikūrusiam šiauriau Bankoko.

Pasak Winthai Suvaree, toks kariškių įsakymas paskelbtas praėjus kelioms valandoms nuo perversmo.

Kaip pranešė „Reuters“ korespondentas, vyriausybę palaikantys „raudonmarškiniai“ beveik apleido savo stovyklą vakariniame Bankoko priemiestyje. Jiems priešiški antivyriausybiniai protestuotojai neketina trauktis iš savo stovyklos Bankoko centre, sakė kitas korespondentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius