-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Karo Irake pasekmė: raginimas dalytis vyrais

Ilgus metus užsitęsę Irako karai pražudė daugiau nei milijono moterų vyrus ir pavertė jas našlėmis. Šalyje trūkstant jaunų nevedusių vyrų spėjama, kad į Iraką netrukus gali grįžti poligamija, rašo BBC.
Irake vis garsiau pasigirsta raginimai pritarti daugpatystei
Irake vis garsiau pasigirsta raginimai pritarti daugpatystei. / „Scanpix“ nuotr.

Hanan kare prarado aštuonis savo šeimos narius. Vienas iš jų buvo moters vyras. Irakietė viena privalėjo užauginti savo tris vaikus. Tačiau ši patirtis jos nepalaužė. Hanan toliau dirba kirpėja triukšmingoje ir gyvybingoje Haifos gatvėje, Bagdade. Nepaisant to, moteriai labai reikėjo „vyro-pastogės“. Štai todėl ji ištekėjo už žmoną jau turinčio vyro.

„Kai jis man pasipiršo, sakė esąs išsiskyręs. Kai susituokėme, jis grįžo pas savo pirmą žmoną, nes su ja turi vaikų“, – BBC žurnalistui pasakojo Hanan.

Dabar vyras su ja praleidžia vieną dieną per savaitę. Ir nors Hanan nenoriai susitaikė su situacija, kai reikia dalytis vyru su kita moterimi, Irake vis garsiau pasigirsta poligamiją aktyviai skatinančių aktyvistų balsai.

Orumas

Irako politikai praėjusiais metais „prastūmė“ pasiūlymą skatinti susituokusius vyrus vesti antrą žmoną finansinėmis priemonėmis.20-ame amžiuje poligamija tapo vis rečiau praktikuojama. Tačiau kai kurie Irako politikai praėjusiais metais „prastūmė“ pasiūlymą skatinti susituokusius vyrus vesti antrą žmoną finansinėmis priemonėmis. Remiantis dabartiniais Irako įstatymais, poligamija, nepaisant to, kad ji yra šalies islamo tradicijų dalis ir kad pastaraisiais metais ją remia kai kurios religinės šalies grupės, yra nelegali, nebent ją patvirtina teisėjas.

Didžiausioje Irako provincijoje, Anbare, labdaros organizacija „Gailestingumo angelas“ pastaruosius ketverius metus padėjo karo našlėms dar sykį ištekėti. Per tuos metus antrąjį sykį susituokė dešimtys našlių, kurias dažniausiai vesdavo jų žuvusių vyrų giminaičiai.

Irako moterys vieningos nuomonės poligamijos klausimu neturi. Antai parlamento narė Nada Ibrahim iš principo remia poligaminės santuokos idėją tol, kol vyras su savo žmonomis elgiasi „teisingai“. Vis dėlto ji taip pat tiki, kad valdžia turėtų našlėms teikti didesnę finansinę paramą, kad joms būtų lengviau išgyventi be vyrų.

„Našlės dažnai yra jaunos, neturi darbo, sveikatos ir socialinio draudimo. Neturėtume jų skatinti vien tik ištekėti“, – pažymėjo Irako parlamentarė.

„Amal“ labadros organizacijos atstovė Hana Edwar taip pat įsitikinusi, kad valdžia našlėms turėtų padėti finansiškai, kad įgalintų jas pačias priimti sprendimus dėl savo likimo. Tačiau moteris griežtai prieštarauja poligamijai. „Tai susiję su moters orumu, – įsitikinusi ji. – Moterys turi žinoti savo teises.“

Moterys, esančios nelegalioje antroje santuokoje, dažnai yra „prastesnėje situacijoje, kai jos yra neapsaugotos ir neretai tampa vyrų smurto aukomis“.

Tačiau viena iš Hanan sprendimo susituokti antrą sykį priežasčių buvo ta, kad būdama našlė ji jautėsi nesaugiai.

Nėštumas

„Jausdavausi pažeidžiama ir neturinti paramos, bijanti, kad kas nors gali mane užpulti ir manimi pasinaudoti. Vyro apsauga yra tarsi pastogė. O tai yra būtent tai, ko moteriai reikia iš vyro“, – kalbėjo Hanan.

Kitaip, nei kai kurios našlės, Hanan viena gali išlaikyti savo vaikus. Jos antrasis vyras, Mostafa, kuris buvo jos pirmojo vyro draugas, pasiūlė labai reikalingą pagalbą po vyro žūties 2005 metais. Pora susituokė prieš metus.

Moteris pasakojo buvusi priversta priimti savo antrojo vyro susitaikymą su savo pirmąja žmona, nes negalėtų stoti tarp jo ir jo vaikų. Kita aplinkybė, turėjusi įtakos jos jausmams, buvo nėštumas.

„Mažytis embrionas mano įsčiose užbaigė mūsų problemas ir privertė mus priimti viską taip, kaip yra ir nustoti ginčytis. Iš pradžių labai pykau. Verkiau. Bet išmokau visa tai įveikti. Ką laimėsiu, jei ir toliau būsiu pikta ir liūdna? Turiu priimti realybę“, – sakė Hanan.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius