Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Karo padėtis“ Vašingtone

Išrinktajam JAV prezidentui atvykus į Vašingtoną ir prasidėjus jo inauguracijai skirtiems renginiams JAV sostinėje imtasi precedento neturinčių saugumo priemonių.
/ AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savo skelbtąją permainų erą Barackas Obama pradėjo daugelį metų gyvuojančia tradicija: traukiniu leidosi į inauguracinę kelionę, kurios paskutinė stotis – Vašingtonas. Šį kelią geležinkeliu iš Filadelfijos XIX amžiuje sukorė prezidentas Abrahamas Lincolnas, kaip ir B.Obama buvęs Ilinojaus senatoriumi.

„Inauguracinį ekspresą" sudarė dešimt 1939 metų pavyzdžio vagonų. Drauge su B.Obama važiavo žmona Michelle, kuriai kaip tik šeštadienį suėjo 45 metai, poros dukros Malia ir Sasha, kiti šeimos nariai, viceprezidentas Joe Bidenas su šeima bei gausūs rėmėjai. Per visą 220 km maršrutą juos sveikino tūkstančiai amerikiečių, specialiai ta proga suplūdusių prie geležinkelio. Kelionė truko apie 9 valandas. B.Obama, kurio populiarumas tarp amerikiečių pastaruoju metu dar padidėjo, atrodė savimi pasitikintis, traukiniui stabtelėjus kelis kartus pasakė kalbas minioms žmonių.

 Sukelti ant kojų

Daugiau kaip 12,5 tūkst. karių, tūkstančiai policininkų ir kitų pareigūnų sutelkta Vašingtone siekiant atremti bet kokį galimą teroro išpuolį per istorinę antradienio ceremoniją, kuri pritrauks iki 2 mln. dalyvių. Pareigūnai turi galvoje visas įmanomas grėsmes: cheminę, biologinę, radiologinę.

Tai bus didžiausia inauguracijos saugumo operacija: kariškiai patruliuos ore, bus parengtos priešlėktuvinės raketos, Potomako upe kursuos kariniai kateriai, budės daugybė medicinos darbuotojų. Saugumo priemonės tiek matomos, tiek užmaskuotos.

Didžiausios įtampos laukiama antradienį, kai visą dieną B.Obama bus vežiojamas iš vieno renginio į kitą prezidento limuzinu. Sakoma, kad šis kadilakas yra saugiausias pasaulyje, galintis atlaikyti net granatsvaidžio šūvį.

Jau dabar B.Obama sulaukė daugiau grasinimų nei bet kuris kitas kandidatas. Dar gerokai prieš prezidento rinkimus Tenesyje buvo suimti du asmenys, rezgę sąmokslą, kaip jį nužudyti.

Kalbėdamas apie apsaugos kokoną, kuris jį apgaubė, B.Obama spaudai yra sakęs: „Turiu geriausią apsaugą pasaulyje... Taigi liaukitės nerimavę."

Tačiau B.Obama susiduria su pavojais, kokie negrėsė kitiems JAV prezidentams. Ekonomikos nuosmukis gali pakurstyti neapykantą ir ekstremistų grupes, kai kurios iš jų įtūžusios, kad į Baltuosius rūmus įžengė juodaodis šeimininkas. Dėl prezidento odos spalvos akivaizdžiai padidėjo galvos skausmas dėl jo saugumo.

 Daug grasinimų

Jau dabar B.Obama sulaukė daugiau grasinimų nei bet kuris kitas kandidatas. Dar gerokai prieš prezidento rinkimus Tenesyje buvo suimti du asmenys, rezgę sąmokslą, kaip jį nužudyti. Lapkritį Aidaho mokykliniame autobuse antrokai skandavo „Nužudyk Obamą", ką jau ir kalbėti apie daugybę sudegintų jo atvaizdų ir iškamšų. Prieš porą savaičių Kalifornijoje suimtas vyras, paskelbęs internete žinutę, kad netrukus B.Obama gaus į galvą 50 kalibro kulką. Tai nejuokinga šalyje, kur privačiose rankose legaliai laikoma daugiau kaip 200 mln. šaunamųjų ginklų, per metus nušaunama apie 30 tūkst. žmonių, būta 4 pasikėsinimų į valdančius prezidentus.

JAV žvalgybos padalinio „Stratfor" viceprezidentas Fredas Burtonas net Gazos karą mini kaip vieną išorinių nesaugumo veiksnių, nes ten kovos veiksmus vykdo tradiciškai JAV remiamas Izraelis. Nebūtų nuostabu, jei kokį nors pasikėsinimą surengtų arabų nacionalistas.

„Viena, kai žinai, kokį asmenį seki, ir visai kas kita, kai tenka vaikytis vaiduoklius", – sakė F.Burtonas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius