Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 05 03 /14:27

Karo specialistas Dmitrijus Tymčukas: kruvini susirėmimai Odesoje – Rusijos vykdomos agresijos dalis

Karinių politinių tyrimų centro vadovas, grupės „Informacinis pasipriešinimas“ koordinatorius Dmitrijus Tymčukas paskelbė, kad kruvini susirėmimai Odesoje buvo Rusijos vykdytos operacijos dalis, praneša unian.net. Tuo metu Ukrainoje vykdomos antiteroristinės operacijos vadas praneša apie tai, kad Rusija gali stengtis sukelti neramumus ne tik Rytų Ukrainoje.
Degantys rūmai
Degantys rūmai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

D.Tymčukas paskelbė, kad nuo kovo pradžios iki balandžio pabaigos į Padniestrės teritoriją buvo perkeliami Rusijos kariai, specialiųjų tarnybų darbuotojai, o taip pat Rusijos ultranacionalistinių organizacijų atstovai. 

Nuo balandžio vidurio Kišiniove pastebėta atvykusių sportiško sudėjimo vyrų grupė, kuri vėliau išvyko į Padniestrę. Ją lydėjo FSB darbuotojai. 

D.Tymčuko teigimu, gegužės pradžioje Padniestrėje jau buvo 1700 Rusijos karių ir apie 2200 FSB koordinuojamų įvairių Rusijos organizacijų atstovų. 

D.Tymčiukas teigia, kad operacijos kulminacija buvo planuojama gegužės 9 dienai

„Mūsų duomenimis, nuo balandžio pabaigos į Ukrainos teritoriją perkeliamų Rusijos specialiųjų tarnybų darbuotojų ir provokatorių grupių tikslas buvo, veikiant kartu su vietos prorusiškais separatistais, destabilizuoti padėtį Ukrainos pietuose. Pirmoje eilėje – Odesoje“, – sakė jis. 

D.Tymčukas teigia, kad operacijos kulminacija buvo planuojama gegužės 9 dienai, kuomet lengviau ideologiniu pagrindu inicijuoti vietos prorusiškai nusiteikusių žmonių veiksmus. Pasiekus tikslų Odesoje vėliau akcijos turėjo būti tęsiamos Nikolajeve ir Chersone. 

Tačiau pradėta vykdyti antiteroristinė operacija privertė Rusiją pakeisti planus. Odesoje įvykdytos provokacijos tikslas buvo priversti Ukrainos kariuomenę permesti pajėgas iš Donbaso į šalies pietus. „Tragišką pasekmę šios baisios provokacijos mes ir matėme vakar Odesoje“, – teigė specialistas. 

Neramumai gali išplisti

Rusija planuoja neramumus ne tik rytinėje Ukrainoje, pranešė antiteroristinei operacijai vadovaujantis Vasilijus Krutovas. Ukraina yra pasiruošusi neramumams ir kituose regionuose.

Antiteroristinis centras gauna informacijos apie bandymus sukelti neramumus ne tik Rytų Ukrainoje. Apie tai šeštadienį Kijeve pranešė V.Krutovas.

„Todėl mes esame pasiruošę tam, kad situacija gali paūmėti ir kitur Ukrainoje“, – sakė jis.

Žuvo rajono tarybos deputatas

Kaip jau skelbė 15min.lt, Odesoje penktadienį Rusijos šalininkai sukėlė riaušes. Jie užpuolė eitynių „Už vieningą Ukrainą“ dalyvius, šaudė nuo stogų į eitynių dalyvius, puolė juos beisbolo lazdomis ir mėtė Molotovo kokteilius. Užsidegus Profsąjungų rūmams daugybė žmonių žuvo lipsnose. Iš viso Odesoje per sukeltas riaušes žuvo 37 žmonės, dar apie 200 buvo sužeista, 25 iš jų būklė labai sunki. 

Unian.net praneša, kad susirėmimų metu žuvo ir politikas, rajono tarybos deputatas Viačeslavas Markinas, priklausantis Regionų partijai. Jis buvo sužeistas susirėmimų metu penktadienį ir ligoninėje nuo sužeidimų mirė. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius