Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas bijo M.Chodorkovskio?

Kadaise buvęs turtingiausias Rusijos žmogus jau šešeri metai už grotų. Nuo pavasario Michailas Chodorkovskis kone kasdien kalėjimo furgonu vežamas į teismo posėdžius.
Ir kalėjime, ir vedamas į teismą M.Chodorkovskis nepraranda geros nuotaikos.
Ir kalėjime, ir vedamas į teismą M.Chodorkovskis nepraranda geros nuotaikos. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

M.Chodorkovskiui draudžiama susitikti su žurnalistais, bet jis gali su jais susirašinėti. Su amerikiečių žurnalistu jis bendravo per advokatą, kuris užrašė M.Chodorkovskio žodinius atsakymus į žurnalisto klausimus.

Šiuo metu teismas nagrinėja antrą M.Chodorkovskiui ir jo verslo partneriui Platonui Lebedevui iškeltą bylą. Jiedu kaltinami 1998–2003 metais pavogę 350 mln. tonų naftos iš savo kompanijos. M.Chodorkovskis teigia nesuprantąs kaltinimo, nes tuo metu „Jukos“ neišgaudavo tiek naftos. Net šios srities specialistai sunkiai įkerta, apie ką kalbama šioje antrojoje byloje.

Valdant Vladimirui Putinui rusai priprato prie skandalingų bylų, tačiau M.Chodorkovskio atvejis – išskirtinis. Jis Rusijai tapo lemtingu posūkio tašku. M.Chodorkovskio areštas žymėjo naują kursą šalyje: oligarchams buvo leista turtėti tik su sąlyga, kad jie nelįs į politiką.

Lemtinga klaida

Galima sakyti, kad 46 metų M.Chodorkovskis spėjo nugyventi jau kelis gyvenimus. Iš gabaus studento ir komjaunimo lyderio jis tapo kompiuterių importuotoju ir vieno pirmųjų privačių bankų Rusijoje steigėju. Sulaukęs 40 metų ir investavęs į finansų struktūras, žemės ūkį ir naftą, jis tapo vienas svarbiausių oligarchų. Tačiau M.Chodorkovskis laikėsi kukliai, nešokinėjo į akis, neturėjo ryškaus įvaizdžio. Jis labiau priminė jauną sovietinį inžinierių.

Pirmaisiais V.Putino prezidentavimo metais M.Chodorkovskis pradėjo bendradarbiauti su amerikiečių firmomis. Jis siūlė amerikiečiams pirkti 40 proc. „Jukos“. Galbūt tai būtų apsaugoję jo kompaniją nuo Rusijos valstybės. Tačiau 2003 metais M.Chodorkovskis padarė lemtingą klaidą: jis pradėjo finansuoti opozicines partijas ir sujungė „Jukos“ su „Sibneft“. Taip buvo sukurta ketvirta didžiausia pasaulyje naftos kompanija.

Skundžiasi Europai

Antrasis procesas trunka jau 9 mėnesius. Teismo posėdžiuose skaitoma ir skaitoma bylos medžiaga, sudaranti 188 tomus. Izoliuoti savo „akvariume“ M.Chodorkovskis ir P.Lebedevas atrodo labiausiai atsipalaidavę žmonės teismo salėje. Jie daro grimasas ir juokauja. M.Chodorkovskis teisme kalba retai, bet jo komentarai lakoniški ir taiklūs.

M.Chodorkovskio motina Marina Filipovna jau nebesitiki, kad jos sūnus netrukus išeis į laisvę – viltys dėl prezidento Dmitrijaus Medvedevo jai, kaip ir daugeliui rusų, žlugo. Prezidento kalbos apie laisvę ir visuomenės modernizavimą teikė vilčių, jog kas nors pasikeis ir piliečiai gaus daugiau teisių. Viename interviu M.Chodorkovskis yra sakęs, jog gerbia D.Medvedevą kaip teisėtai išrinktą Rusijos prezidentą, kuris negrobė „Jukos“, taigi gali nebijoti nei jo, nei P.Lebedevo.

„Putinas bijo Mišos“, – sako 75 metų M.Chodorkovskaja, kuriai teismo perkėlimas į sostinę yra didelis palengvėjimas – nebereikia važinėti į Sibirą, kad pasimatytų su sūnumi.

M.Chodorkovskis ir jo advokatai nepasiduoda. Ieškiniai dėl jo arešto ir „Jukos“ sunaikinimo jau laukia savo eilės įvairiuose Europos teismuose. Europos Žmogaus Teisių Teisme bus nagrinėjamas pirmas iš trijų M.Chodorkovskio ieškinių bei byla, kurią pateikė „Jukos“ „vadovybė tremtyje“. Kai kuriais duomenimis, reikalaujama 100 mlrd. dolerių kompensacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius