Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas bus kitas Ukrainos prezidentas – ne svarbiausias klausimas

Tarp kelis mėnesius mitinguojančio Maidano reikalavimų vienas pagrindinių išlieka dabartinio prezidento Viktoro Janukovyčiaus atstatydinimas ir pirmalaikiai rinkimai. Tačiau protestuojantiems ukrainiečiams gali būti įdomesnė ne asmenybė, o reformų kryptis.
Viktoras Janukovyčius
Viktoras Janukovyčius / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Opozicijos lyderiai neeilinius prezidento rinkimus reikalauja surengti šiemet, o ne laukti eilinių rinkimų kitąmet. Keletą mėnesių mitinguojantys ukrainiečiai sako kol kas nematantys ryškaus lyderio.

Nemažai simpatijų jie reiškia pasaulio profesionalų bokso čempionui, partijos UDAR lyderiui Vitalijui Klyčko, tačiau kai kurie teigia, kad reikia ieškoti naujos asmenybės.

Keletą mėnesių mitinguojantys ukrainiečiai sako kol kas nematantys ryškaus lyderio.

Tai, kad opozicija neturi vieno ryškaus lyderio ir komandos, galinčios skubiai įgyvendinti reformas, pripažįsta ir politologai bei apžvalgininkai: Tokia opozicija, kaip dabar, turi mažai šansų laimėti prezidento rinkimus, o net jeigu taip ir įvyktų, opozicijos kandidatui būtų labai sunku įgyti visų šalies piliečių pasitikėjimą.

Tarp galimų kandidatų, be V.Klyčko, minimas artimas kalinamos Julijos Tymošenko bendražygis „Tėvynės“ partijos frakcijos Radoje lyderis Arsenijus Jaceniukas bei „Laisvės“ partijos lyderis Olehas Tiahnybokas.

Tuo metu buvęs Ukrainos vidaus reikalų ministras, judėjimo „Ukrainos Respublika“ lyderis Jurijus Lucenka sako, jog pirmiausia reikia kalbėti ne apie kandidatus į prezidentus, o būtinas reformas šalyje.

„Žinote, skirtingai nuo 2004 metų revoliucijos, kai Maidanas skandavo Juščenkos vardą, dabar tautą domina ne naujas prezidentas, o reformų planas. Reformų planas – svarbiausias dalykas. Taip pat svarbu, kas jas vykdys, o tik paskui galime svarstyti, kas bus prezidentas“, – LRT televizijai sakė J. Lucenka.

Pasak buvusio J.Tymošenko vyriausybės nario, kol kas visiems opozicijos lyderiams trūksta politinės patirties, svorio, tačiau jis pripažįsta, kad ryškiausias iš jų – Ukrainos demokratinio reformų aljanso (UDAR), pernai vykusiuose parlamento rinkimuose užėmusio trečią vietą, vadovas V.Klyčko.

„Sociologiniai tyrimai rodo, kad toks lyderis yra, tai – Klyčko. Jo reitingai dvigubai aukštesni už kitų opozicijos vadovų, bet manau, kad negalima atmesti nei vieno procento, nei vieno kandidato“, – teigia J.Lucenka.

Didžiajame sekmadienio mitinge kalbinti ukrainiečiai bendros nuomonės taip pat neturi.

„Žinote, tai slidus klausimas. Mano nuomone, opozicijos lyderiai, apie kuriuos dabar kalbame, – dar ne viskas. Pavyzdžiui, Bulatovas – yra dar keletas žmonių, kurie savo veiksmais parodė, kad jie didesni patriotai – turi daugiau gyvenimiškos patirties, yra arčiau žmonių“, – sakė mitingo dalyvis.

„Man labiausiai priimtinas Klyčko. Jis laikosi europinių vertybių, žino kas tai yra. Neutralus, rusakalbis, bet palaiko Europą. Tai žmogus, galintis suvienyti Ukrainą, Rytus, Vakarus ir Pietryčius. Tai – geriausias variantas“, – sakė kitas mitinguotojas.

Jeigu protestuotojams nepavyks išreikalauti pirmalaikių prezidento rinkimų šiemet, eiliniai rinkimai Ukrainoje turėtų vykti kitąmet.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius