Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas geriau: butas ar namas?

Aukščiausi šalies vadovai ir žiniasklaida be perstojo kalba apie finansų krizę, taip gąsdindami visuomenę. Ši prisiklausiusi įvairių kalbų dar labiau blogina ekonominę situaciją – gyventojai iš bankų atsiima indėlius, mažina vartojimą.
Kambarys
Kambarys / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.
Temos: 3 Namas Butas Rinka

News.World–estate.com stebėdami rinką mano, kad norintiems pirkti būstą situacija nekilnojamojo turto(NT) rinkoje naudinga – naują būstą galima įsigyti 10–20 procentų pigiau nei prieš metus.

Tačiau ką rinktis – butą ar namą? Abu variantai turi savų trūkumų ir pranašumų. Jei įsigysite butą, bus kur kas paprasčiau pasiekti reikiamas įstaigas: darželiai, mokyklos, parduotuvės ir darbas – po ranka. Taip pat gyvenant bute bus mažesni komunaliniai mokesčiai. Trūkumai: dažnai triukšmingi kaimynai, galvos skausmas dėl vietos automobilių aikštelėje, užterštas oras.

Jei pasirinksite namą – priešingai, turėsite nuosavą erdvę ir nereiks kvaršinti galvos dėl kaimynų, tačiau pablogės susisiekimas ir padidės komunaliniai mokesčiai.

Nereikėtų pamiršti, kad dažnai priemiesčio namuose bėdų kyla dėl neišplėtoto telekomunikacijų tinklo. Įsivesti norimą kabelinę televiziją ar internetą yra brangu, todėl prieiga prie interneto galima tik per laidinį ryšį, o kabelinė TV – per palydovinę lėkštę. Gyvenant bute tokių problemų nekyla.

Dar vienas kriterijus, į kurį derėtų atsižvelgti, – būsto saugumas. Jeigu gyvenate bute, vagystės tikimybė yra mažesnė, nes aplink pilna kaimynų. Jei norėsite apsidrausti būstą, buto draudimo kaina apytiksliai – 60 litų, o namo – 90 litų per mėnesį. Įrengti signalizacijos sistemą name kainuos taip pat brangiau, nes jame bus daugiau kambarių.

Spręsdami, kokį būstą pasirinkti, turite atsižvelgti į šeiminę padėtį. Jei turite vaikų ir ketinate gyventi name, prisidės rūpesčiai, kaip juos nuvežti į mokyklą, o vakare parvežti namo. Tačiau šias problemas neretai padeda spręsti priemiestinis transportas.

Peržiūrėjus World-Estate.com duomenų bazę į akis krinta tai, kad tarpinis variantas tarp buto ir namo galėtų būti kelių aukštų namai su dviem laiptinėmis, kuriose nedaug gyventojų. Tokie butai dažnai statomi netoli miesto, taigi patogu susisiekti. Taip pat aplinkui gana ramu.

Kita alternatyva – padalytas namas arba vadinamasis kotedžas. Gyvendami per pusę skeltame name arba pilaitėje turite nuosavą sodą, garažą. . Be to, mažiau reikia mokėti už šildymą, teigiama pranešime spaudai.

Tiesa, rinktis naują būstą apsimoka tik tuomet, jei turite savų pinigų – dabar skolintis iš bankų nėra pats tinkamiausias metas, nes palūkanos naujam būstui kur kas didesnės nei, tarkime, prieš metus.

Nors NT kainos nukritusios, skubėti pirkti būstą nederėtų. Susidūrus su ekonomikos nuosmukiu tikėtina, kad būstai dar labiau pigs. Tačiau, žinoma, tai netruks amžinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius