-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min paaiškina: 9 faktai apie Londono merą S.Khaną – „Liverpool“ palaikantį musulmoną

Londono mero rinkimuose pirmą kartą šio miesto istorijoje triumfavo mažumos atstovas – musulmonas Sadiqas Khanas. Leiboristų partijos kandidatas, imigranto iš Pakistano sūnus aplenkė visus savo oponentus ir vadovaus vienam didžiausių ir svarbiausių Europos miestų.
Sadiqas Khanas
Sadiqas Khanas / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Portalas 15min dalijasi 9 faktais, leisiančiais sužinoti daugiau apie S.Khaną, jo vertybes ir veiklą iki tampant meru.

  1. S.Khanas yra praktikuojantis musulmonas, bet visada pažymi, kad religijos nekelia į pirmąjį planą. „Aš esu londonietis, aš esu europietis, aš esu britas, aš esu anglas, aš esu musulmonas, aš esu iš Azijos, aš esu pakistaniečių palikuonis, aš esu tėtis, aš esu vyras“, – sakė jis vieno interviu metu. Savo kalbose S.Khanas nuolat akcentuoja kosmopolitizmą ir įvairovės Londone skatinimą.
  2. S.Khanas gimė Jungtinėje Karalystėje. Jo tėvas buvo autobuso vairuotojas, atvykęs į Jungtinę Karalystę XX a. septintame dešimtmetyje. Jo motina dirbo siuvėja. S.Khanas augo socialiniame būste, turi septynis brolius ir vieną seserį. S.Khano sesuo ir šeši iš septynių brolių, kaip ir jis pats, baigė universitetą: paties S.Khano teigimu, jo tėvai labai norėjo, kad atžalos siektų karjerų ir prasimuštų gyvenime.
    AFP/„Scanpix“ nuotr./Populiariausi kandidatai Londono mero rinkimuose S.Khanas ir Z.Goldsmithas.
    AFP/„Scanpix“ nuotr./Populiariausi kandidatai Londono mero rinkimuose S.Khanas ir Z.Goldsmithas.
  3. Pagal išsilavinimą S.Khanas yra teisininkas, besispecializuojantis žmogaus teisių srityje. Jis ypač dažnai imdavosi bylų, susijusių su rasine diskriminacija ir policijos žiaurumu.
  4. Pirmąkart į Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmus S.Khanas buvo išrinktas 2005 m. Gordono Browno vyriausybėje jis buvo susisiekimo ministras, tapdamas pirmuoju musulmonu ministru Jungtinėje Karalystėje. 2010 m. ir 2015 m. jis buvo perrinktas į parlamentą.
  5. S.Khanas 1994 m. vedė Saadiyą Ahmed, su kuria jis susilaukė dviejų dukterų, Anisos ir Ammaros. S.Kjhanas yra prisipažinęs, kad pirmieji jo ir būsimos žmonos romantiški pasimatymai įvyko ne itin romantiškai skambančioje vietoje – „McDonald's“ restorane.
  6. 2013 m. S.Khanas Jungtinės Karalystės Bendruomenių rūmuose balsavo už tos pačios lyties asmenų santuokas, dėl ko susilaukė grasinimų mirtimi. Bulvariniai laikraščiai rašė, kad Bradfordo mečetės imamas paskelbė, jog S.Khanas nebegali savęs laikyti musulmonu. Policija tada patarė S.Khanui labiau rūpintis savo saugumu.
  7. Nors gimė Londone, S.Khanas yra „Liverpool“ futbolo klubo sirgalius. Londono „Chelsea“ klubo, netoli kurio stadiono gyveno, jis nepalaikė dėl rasizmo savo šeimos atžvilgiu, kuris tarp Londono klubų sirgalių buvo plačiai paplitęs jo jaunystėje. S.Khano teigimu, pirmieji jo su futbolu susiję prisiminimai yra tai, kaip namo grįžta jo broliai, agresyvių sirgalių išvyti iš stadiono.
  8. Politiniai apžvalgininkai S.Khano politines pažiūras apibūdina kaip centro kairės socialdemokratiškas. Leiboristų partijos lyderio rinkimuose S.Khanas palaikė laimėjusį Jeremy Corbyną, tačiau ne kartą sakė, kad ne visais klausimais jam pritaria ir išrinktas Londono meru nebus tik jo marionetė.
  9. S.Khanas yra pažadėjęs, kad jei taps meru, ketverius metus nekels metro, traukinių ir autobusų bilietų kainų Londone.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius