Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kas valdys pasaulį 21-ajame amžiuje

JAV prezidentas Barackas Obama paragino 21-ąjį amžių formuoti plataus masto JAV ir Kinijos bendradarbiavimu, šioms šalims siekiant bendro pagrindo dėl pasaulio ekonomikos atgaivinimo ir kovos su klimato kaita.
Pasaulis
Pasaulis

Kinija ir Jungtinės Valstijos antradienį turi baigti dvi dienas trukusias nuodugnias derybas, B.Obamai išdėsčius viziją dėl šių valstybių „bendradarbiavimo, ne konfrontacijos“, bet  papriekaištavus Kinijai dėl žmogaus teisių.

„Jungtinių Valstijų ir Kinijos santykiai nulems 21-ąjį amžių, todėl tai taip pat svarbu, kaip ir bet kokie dvišaliai santykiai pasaulyje“, – pirmadienį pradėdamas dialogą sakė B.Obama.

„Ta realybė turi remti mūsų partnerystę. Tai mūsų atsakomybė“, – sakė jis.

Ir B.Obama, ir Kinijos prezidentas Hu Jintao, kuris susitikimui atsiuntė žinią, sakė siekiantys „pozityvių, konstruktyvių ir visapusių santykių“. Tai, regis, buvo suderintas naujas šūkis.

Šiuo dialogu, kuriame dalyvauja valstybės sekretorė Hillary Clinton ir iždo sekretorius Timothy Geithneris, peržiūrimos ankstesnės derybos, pradėtos 2006 metais, kai dar valdė prezidentas George'as W.Bushas, ir kurių metu buvo kalbama tik ekonominiais klausimais.

Tačiau vienas JAV pareigūnas, dalyvavęs šiose derybose už uždarų durų, pripažino, kad Kinija, kuri dabar yra pagrindinė labai įsiskolinusių Jungtinių Valstijų kreditorė, išreiškė „rimtą susirūpinimą“ JAV ekonomikos perspektyvomis.

Pastaraisiais mėnesiais Kinija garsiai nerimavo dėl savo daugiau kaip 750 mlrd. dolerių, investuotų į JAV iždo obligacijas, saugumo. Tai visiškai kitokia padėtis –

 iki šiol daugelį metų Pekinas jausdavo JAV vadovaujamą spaudimą prekybos klausimais.

Vis dėlto abi šalys išreiškė viltį, kad arpusavio supratimas gerės.  „Esame toje pačioje didelėje valtyje, kurią ėmė blaškyti stiprus vėjas ir didžiulės bangos, – sakė Valstybės tarybos narys Dai Bingguo, kuris su vicepremjeru Wang Qishanu vadovauja kinų delegacijai.  – Galime... bandyti drauge perplaukti audrą kaip šios valties keleiviai.“

JAV valstybės departamento Kinijos reikalų skyriaus direktorius Davidas Shearas sakė, kad derybos buvo „labai konstruktyvios, labai atviros“, bet vyko daugiausia bendrais klausimais.

„Daugiausia laiko praleisime susipažindami vienas su kitu“, – žurnalistams sakė D.Shearas ir nurodė, kad abi šalys suformuluos bendrus interesus, kurių bus siekiama per kitus susitikimus.

JAV specialusis pasiuntinys klimato kaitos klausimais Toddas Sternas sakė, jog kinai trokšta dirbti su Vašingtonu ir sudaryti naują pasaulinę sutartį nepaisant senų ginčų tarp turtingųjų ir besivystančių šalių.

„Manau, kad kinai labai suinteresuoti Kopenhagoje iš esmės pasiekti konstruktyvų ir sėkmingą rezultatą“, – sakė T.Sternas, turėdamas omenyje gruodį Danijos sostinėje vyksiančią konferenciją dėl sutarties klimato klausimu baigimo.

B.Obamos komentarai apie Kiniją yra entuziastiškesni, palyginti su kitų JAV lyderių, kurie daugiausia vengdavo šiuos santykius vadinti svarbiausiais pasaulyje.

H.Clinton tokią kalbą naudojo per savo nesėkmingą rinkimų kampaniją, tuo sukeldama kai kurių kitų Azijos valstybių, ypač Japonijos, nerimą dėl to, kad JAV gali nekreipti reikiamo dėmesio į jų interesus.

Ir H.Clinton, ir B.Obama, žadėdami nežvelgti į Kiniją kaip į priešininkę, pripažino ir Kinijos bei JAV nuomonių skirtumus, ypač dėl žmogaus teisių.

B.Obama sakė, jog Vašingtonas gerbia Kinijos „senovinę kultūrą“, bet pridūrė: „Mes taip pat tvirtai tikime, kad reikia gerbti ir ginti visų žmonių religijas bei  kultūras ir kad visi žmonės turėtų būti laisvi kalbėti tai, ką mano.

„Tai apima etnines ir religines Kinijos mažumas, kaip, be abejo, apima ir mažumas Jungtinėse Valstijose", – sakė B.Obama, kuris yra pirmasis JAV prezidentas iš afroamerikiečių bendruomenės.

JAV ir Kinijos dialogas vyksta netrukus po etninio smurto proveržio Kinijos Sindziango regione, kur dauguma gyventojų yra musulmonai. Tas protrūkis pareikalavo mažiausiai 192 žmonių gyvybių.

Dvipartinės JAV tarptautinės religijos laisvės komisijos (US Commission on International Religious Freedom), kuri pataria Vyriausybei, vadovas Leonardas Leo sakė, kad šis dialogas suteikia gerą progą, nes Kinija ignoruotų bet kokias atskiras derybas dėl žmogaus teisių.

„Kinija susirūpinimą dėl žmogaus teisių rimtai vertins tik tada, kai jos bus aptariamos aukščiausiu lygiu ir drauge su kitais strateginiais interesais“, – pažymėjo jis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius