Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katalikai mini pirmąsias popiežiaus atsistatydinimo metines

Katalikų bažnyčia antradienį paminėjo popiežiaus Benedikto XVI atsistatydinimo – pirmojo nuo viduramžių – pirmąsias metines. Vatikano darbuotojai savo kalbose prisiminė jo neramų, aštuonerius metus trukusį popiežiavimą.
Popiežius Benediktas XVI
Popiežius Benediktas XVI / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiandien aš prašau jūsų prisidėti prie mano maldos už Jo Šventenybę Benediktą XVI, didelės drąsos ir kuklumo žmogų“, – „Twitter“ paragino jo įpėdinis popiežius Pranciškus.

Vatikano atstovas tėvas Federico Lombardi prisidėjo prie pagarbos Benediktui pareiškimų ir sakė, kad jo atsistatydinimas 2013 metų vasario 11 dieną buvo „didis valdymo aktas, paveikęs Bažnyčios gyvenimą“.

Tas reikšmingas Benedikto sprendimas vertinamas kaip precedentas būsimiems 1,2 mlrd. pasaulio katalikų lyderiams, nors ekspertai sako, kad popiežių atsistatydinimai neturėtų tapti įprastu dalyku.

Popiežius Benedikto XVI nebuvo populiarus, jo popiežiavimą lydėjo Bažnyčios skandalai, tai ir daugybė pareiškimų apie kunigų vykdytą lytinį vaikų išnaudojimą, ir komunikavimo klaidos, ir virtinė žalos pridariusių nutekinimų, kurie atskleidė Vatikano intrigas

Jokių ceremonijų antradienį Vatikane neplanuojama ir tai atitinka diskretiškumą, kurį pademonstravo vokiečių tautybės popiežius emeritas, po atsistatydinimo ramiai gyvenantis buvusiame vienuolyne už Vatikano sienų.

Vatikanas surengė Josepho Ratzingerio išminties ir didybės pagyrimo kampaniją, nors plačioji publika jį jau beveik pamiršo, o jo atvaizdą ant Vatikane pardavinėjamų suvenyrų pakeitė Pranciškaus ir Jono Pauliaus II atvaizdai.

„Po jo akto pamatėme tikrąjį Benedikto XVI veidą: meilę, gerumą“, – pranešė Vatikano radijas.

Tačiau popiežius Benediktas XVI nebuvo populiarus, jo popiežiavimą lydėjo Bažnyčios skandalai, tai ir daugybė pareiškimų apie kunigų vykdytą lytinį vaikų išnaudojimą, ir komunikavimo klaidos, ir virtinė žalos pridariusių nutekinimų, kurie atskleidė Vatikano intrigas.

„Keista, bet jis niekada taip nedalyvavo scenoje, kaip dalyvauja po savo atsistatydinimo. Neteisingas „pancerkardinolo“ įvaizdis buvo ištrintas“, – anksčiau AFP sakė prancūzų kardinolas Paulis Poupard'as.

Pasak jo, „visi“ Vatikane dabar priprato prie naujovės turėti popiežių ir popiežių emeritą, nors anksčiau buvo nuogąstaujama, kad tai gali kelti painiavą tarp tikinčiųjų.

Vatikano ekspertas Marco Tosatti sakė, kad žiniasklaida nepakankamai vertino Benedikto vaidmenį apvalant Bažnyčią nuo silpnų ar nesugebančių dvasininkų.

Pasak M.Tosatti, Benediktas stengėsi išgyvendinti išnaudojimą, dvasininkų karjerizmą bei nenuoseklumą ir parengė sąlygas Pranciškui su jo švelnumo revoliucija.

M.Tosatti tvirtina, kad Benedikto popiežiavimas didele dalimi sudarė sąlygas Bažnyčiai kvėpuoti po ilgo, 27 metus trukusio velionio popiežiaus Jono Pauliaus II vadovavimo.

M.Tosatti tvirtina, kad Benedikto popiežiavimas didele dalimi sudarė sąlygas Bažnyčiai kvėpuoti po ilgo, 27 metus trukusio velionio popiežiaus Jono Pauliaus II vadovavimo

Naujoje knygoje „Žmogus, kuris nenorėjo būti popiežiumi“ (L’homme qui ne voulait pas etre pape), kuri ką tik buvo išleista Prancūzijoje, Vatikano ekspertas Nicolas Diat Benediktą vaizduoja kaip kuklų, bet reiklų popiežių, kurį išdavė jo aplinkos žmonės.

„Jeigu ir yra popiežius, kuris susidūrė su vidutinybe, su niekingu elgesiu ir su kerštingumu Bažnyčioje ir už jos ribų, tai tikrai yra Benediktas XVI“, – rašo N.Diat.

Jis sako, kad kai kurie kardinolai niekada nepriėmė jo popiežiavimo, laikė jį tik pereiga ir daug metų rezgė prieš Benediktą sąmokslus.

Italų kardinolas Tarcisio Bertone, kuris Benedikto laikais buvo Vatikano valstybės sekretorius, tapo sąmokslininkų taikiniu ir buvo griežtai kritikuojamas dėl diplomatinių nesėkmių bei įsivaizduojamų neteisingų sprendimų.

T.Bertone, kuris Vatikano „premjero“ poste jau yra pakeistas, teisino savo darbą ir apkaltino „angis“ susibūrus prieš jį.

Dienraščiui „Il Giornale“ jis sakė: „Benediktas XVI savo sprendimą priėmė prieš kurį laiką. Jis apie tai su manimi kalbėjosi 2012 metų viduryje. Jis jautė savo amžiaus naštą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius