Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katalikų pasaulis mini popiežiaus Jono Pauliaus II mirties penktąsias metines

Pasaulio katalikai penktadienį mini populiariausio mūsų laikų popiežiaus Jono Pauliaus II, kuris laikomas beveik neabejotinu kandidatu į šventuosius, mirties penktąsias metines, tačiau jo kanonizacijos byloje neseniai iškilo kai kurių kliūčių.
Popiežius Jonas Paulius II.
Popiežius Jonas Paulius II / „Scanpix“ nuotr.

2005 metais per lenko popiežiaus laidotuves Vatikano Šv.Petro aikštėje maldininkai laikė plakatus su užrašais „Santo Subito!“ (Šventuoju – dabar).

Po dviejų mėnesių naujasis pontifikas Benediktas XVI, ilgus metus palaikęs glaudžius santykius su pirmtaku, žadėjo, kad praėjus tradiciniam penkerių metų „atvėsimo“ laikotarpiui bus pradėtas Jono Pauliaus II kanonizacijos procesas.

Praėjusių metų gruodį, kai Šventasis Tėvas ankstesniam Katalikų bažnyčios vadovui suteikė garbingojo titulą, daugelis Vatikano apžvalgininkų pranašavo, kad velionis popiežius bus paskelbtas palaimintuoju dar šiais metais – šį penktadienį, minint penktąsias Jono Pauliaus II mirties metines, arba spalį, kai bus minimos 32-osios jo išrinkimo metinės.

Tačiau velionio pontifiko kanonizacijos procese atsirado kliūčių, kai buvo suabejota, ar vienuolė, kuri, kaip teigiama, jam įsikišus buvo stebuklingai išgydyta nuo Parkinsono ligos, iš tikrųjų ja sirgo.

Kad Jonas Paulius II būtų paskelbtas palaimintuoju, turi būti patvirtintas bent vienas jo padarytas stebuklas, o antrąjį reikėtų patvirtinti, kad jis būtų paskelbtas šventuoju.

Vienuolės Marie Simon-Pierre išgijimo atvejis ypač įdomus, nes Jonas Paulius II taip pat sirgo Parkinsono liga, kuri buvo pagrindinė jo mirties 2005 metų balandžio 2 dieną priežastis. Tuo metu pontifikui buvo 84 metai.

M.Simon-Pierre, kuri dirbo vienuose gimdymo namuose netoli Provanso Ekso Prancūzijos pietuose, Parkinsono liga buvo diagnozuota 2001 metais.

Po Jono Pauliaus II mirties vienuolės būklė labai pablogėjo, o jos bendruomenė karštai meldė velionio popiežiaus įsikišimo, kad sesuo pasveiktų.

Jaučiausi visiškai pasikeitusi... Tikėjau, kad buvo išgydyta, – ji sakė žurnalistams.

M.Simon-Pierre pasveiko per vieną naktį 2005 metų birželį, o gydytojai to atvejo paaiškinti nesugebėjo.

„Jaučiausi visiškai pasikeitusi... Tikėjau, kad buvo išgydyta“, – ji sakė žurnalistams.

Tačiau šių metų kovo pradžioje Lenkijos žiniasklaida iškėlė abejonių dėl stebuklingo M.Simon-Pierre išgijimo.

Dienraštis „Rzeczpospolita“, remdamasis vienu neįvardytu šaltiniu, sakė, kad vienas iš tą vienuolę tyrusių gydytojų iškėlė prielaidą, jog ji sirgo ne Parkinsono, o kita liga, kurios simptomai panašūs.

Tuo tarpu Vatikanas nesureikšmino šių abejonių, sakydamas, jog tikrinimo procesas dar tik prasidėjo.

Kanonizavimo procesas gali trukti dešimtmečius ar net šimtmečius, o vienintelė kita kandidatė, „pagreitintai“ paskelbta šventąja, buvo Motina Teresė, vienuolė, kuri rūpinosi Indijos neturtingaisiais. Prie jos kanonizavimo labiausiai prisidėjo Jonas Paulius II.

Benediktas XVI spalio 17 dieną planuoja paskelbti šešis naujus šventuosius, o Vatikano apžvalgininkai tvirtina, kad mažai tikėtina, jog Jonas Paulius II būtų paskelbtas palaimintuoju tuo pačiu metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius