-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas atmetė siūlymą dėl referendumo, kuris suteiktų jam teisę prezidentauti iki 2020 metų

Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas atsisakė šalies parlamento siūlymo surengti referendumą dėl dabartinio valstybės vadovo įgaliojimų pratęsimo iki 2020 metų be visuotinių rinkimų.
Nursultanas Nazarbajevas
Nursultanas Nazarbajevas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atitinkamo N.Nazarbejevo įsako, pasirašyto sausio 6 dieną, tekstas skelbiamas Kazachstano valstybiniuose laikraščiuose.

„Atmesti Kazachstano Respublikos parlamento siūlymą pateikti respublikiniam referendumui Kazachstano Respublikos Konstitucijos pataisas ir papildymus“, – sakoma įsake.

N.Nazarbaevo sprendimas buvo netikėtas daugeliui stebėtojų, mačiusių valstybinę propagandos kampaniją už prezidento įgaliojimų pratęsimą.

Agentūros „Kazinform“ duomenimis, maždaug per savaitę iniciatyvinei referendumo dėl įgaliojimų pratęsimo organizavimo grupei pavyko surinkti 3,1 mln. parašų (kai plebiscitu būtina surinkti 200 tūkst.).

„Suverenios valstybės istorija įtikinamai patvirtina: Nursultanas Nazarbajevas yra Lyderis, kuris žvelgia į ateitį, sumaniai vertina šalies išorinės ir vidaus plėtotės tendencijas, numato ateities uždavinius, kad kiltų žmonių gerovė“, – rašo penktadienį valstybinis laikraštis „Kazachskaja pravda“. – Šie uždaviniai iki šiol buvo sėkmingai sprendžiami ir turi būti sprendžiami ateityje jam tiesiogiai vadovaujant.“

Pernai birželį Kazachstano parlamentas suteikė Nursultanui Nazarbajevui Jelbasy – „tautos lyderio“ – titulą.Siūlymą surengti referendumą kritikavo Kazachstano opozicionieriai, taip pat JAV vyriausybė. Vašingtonas pareiškė, kad tokie žingsniai būtų smūgis demokratijai, ir paragino Kazachstaną surengti laisvus ir sąžiningus rinkimus.

Nepakeičiamas vadovas

Kiti parlamento rinkimai turi vykti Kazachstane 2012 metais. Referendumo surengimas (stebėtojai mano, kad plebiscitas būtų galėjęs įvykti jau kitų metų vasarą) reikštų, kad rengti eilinę prezidento kampaniją nėra reikalo.

1995 metų balandį įvyko visuotinis referendumas, pagal kurio rezultatus prezidento N.Nazarbajevo įgaliojimai buvo pratęsti iki 2000 metų. Vėliau N.Nazarbajevas iškovojo pergalę prezidento rinkimuose 1999 ir 2005 metais. 2007 metais parlamentas suteikė jam teisę balotiruotis į valstybės vadovo postą neribotą skaičių kartų.

Buvęs metalurgas, užkopęs komunistinės hierarchijos laiptais iki SSKP CK Politinio biuro nario, po to tvirtai įsitvirtinęs nepriklausomo Kazachstano valdžios Olimpe N.Nazarbajevas paskelbė praėjusių metų rugsėjį, kad iškels savo kandidatūrą kituose rinkimuose.

Pernai birželį Kazachstano parlamentas suteikė N.Nazarbajevui Jelbasy – „tautos lyderio“ – titulą. Šis sprendimas buvo priimtas, nors prezidentas prašė deputatų nebalsuoti už tokį įstatymą.

Vakarų stebėtojai nė karto neįvertino, kad rinkimai Kazachstane buvo laisvi ir sąžiningi. Tačiau tai nesutrukdė Kazachstanui 2010 metais perimti pirmininkavimą Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijoje – 2011 metais šie įgaliojimai perėjo Lietuvai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius