Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kazachstano prezidento rinkimuose Nursultanas Nazarbajevas surinko per 95 proc. balsų (papildyta 15.23 val.)

Dabartinis Kazachstano vadovas Nursultanas Nazarbajevas užtikrintai pirmauja sekmadienį įvykusiuose prezidento rinkimuose. Kaip praneša „RIA Novosti“, pirminiais Kazachstano centrinės rinkimų komisijos duomenimis, prezidentas gavo apie 95,5 proc. rinkėjų balsų.
Nursultanas Nazarbajevas
Nursultanas Nazarbajevas. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Komisija taip pat praneša, kad N.Nazarbajevo konkurentai Žambilis Achmetbekovas, Ganis Kasimovas ir Melsas Eleusizovas atitinkamai sulaukė 1,4 proc., 1,9 proc. ir 1,2 proc. rinkėjų paramos. Kiek biuletenių jau suskaičiuota, kol kas nepranešama.

Anksčiau naujienų agentūros skelbė, kad neeiliniuose Kazachstano prezidento rinkimuose dalyvavo 84 proc. rinkėjų. Galutiniai rinkimų rezultatai turėtų būti paskelbti balandžio 9 dieną.

N.Nazarbajevas Kazachstaną valdo jau daugiau nei 20 metų. Šių metų sausį jis kreipėsi į šalies gyventojus pareikšdamas, kad yra pasirengęs savo poste dirbti tiek, kiek to reikės piliečiams, jeigu tik leis sveikata ir jėgos.

Opozicija mano, kad duomenys apie rinkėjų aktyvumą Kazachstano prezidento rinkimuose padidinti

Duomenys apie rinkėjų aktyvumą eiliniuose Kazachstano prezidento rinkimuose padidinti, mano opozicinės nacionalinės socialdemokratų partijos (NSDP) „Azat“ generalinis sekretorius Amiržanas Kosanovas.

„Žinoma, falsifikavimas balsavimo dieną galbūt vyko tik siekiant užtikrinti rinkėjų aktyvumo procentą. Aš manau, kad aktyvumo procentas per didelis“, – pareiškė A.Kosanovas pirmadienį.

Jo nuomone, prie to prisidėjo situacija, „kai nėra realaus varžovo Nazarbajevui, kuris galėtų būti jam pavojingas, kai rinkimų komisijose nėra opozicinių partijų atstovų ir vienas kandidatų 20 metų dirba agitacinį darbą“.

„Reikia pažymėti, kad artėjant rinkimams buvo atliktas didelis komandinis administracinis darbas, kuris primena buvusius sovietinius laikus, kai valstybinių institucijų, biudžetinių organizacijų ir net komercinių struktūrų darbuotojai ... buvo verčiami ir įpareigojami eiti į rinkimus“, – sakė A.Kosanovas.

Kalbėdamas apie pirminius balsavimo rezultatus, kuriuos paskelbė Centrinė rinkimų komisija, A.Kosanovas pažymėjo, kad jie rodo „tam tikrą šių rinkimų užprogramavimą“.

NSDP „Azat“ generalinis sekretorius priminė vadžios atstovų prognozes – jie „prieš mėnesį iš anksto pasako skaičių 95 procentai, po to CRK oficialiai paskelbia 95 procentus“.

ESBO: rinkimams Kazachstane stigo „tikrosios demokratijos“

Kazachstane vykę prezidento rinkimai, kuriuos laimėjo 95 proc. balsų surinkęs veteranas šalies lyderis Nursultanas Nazarbajevas, neatitiko „tikrosios demokratijos“ standartų, pirmadienį paskelbė Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) stebėtojai.

„Reformos, reikalingos tikrai demokratiškiems rinkimams surengti, dar turi materializuotis, nes šie rinkimai atskleidė trūkumų, panašių į fiksuotus per ankstesnį balsavimą“, – sakoma stebėtojų misijos pranešime.

Ilgalaikės rinkimų stebėjimo misijos vadovas Daanas Evertsas pareiškė: „Apgailestaudami turime daryti išvadą, kad šie rinkimai galėjo ir turėjo būti geresni. Jie pademonstravo, kaip svarbu įgyvendinti seniai laukiamas reformas“.

Pranešime akcentuojama šių rinkimų „nekonkurencinė aplinka“, nes trys opozicijos kandidatai nesistengė mesti iššūkio N.Nazarbajevui, taip pat „varžanti“ atmosfera žiniasklaidoje, kuri skatino „savicenzūrą“.

Stebėtojai informavo apie „rimtus pažeidimus, tarp jų apie gausius atvejus, kai balsavusiųjų sąrašuose buvo randama daug iš pažiūros identiškų parašų, taip pat atvejų, kai rinkėjai įmesdavo po kelis balsalapius“, nurodoma ESBO pranešime.

Pasak stebėtojų, „reformas, būtinas tikrai demokratiškiems rinkimams surengti, dar reikės įvykdyti“.

„Tuo metu, kai Kazachstanas daug pasiekė nuo nepriklausomybės atgavimo, šie rinkimai parodė, jog šalis dar turi daug nuveikti, kad atitiktų demokratijos įsipareigojimus, ypač susirinkimų ir spaudos laisvės srityje“, – sakė ESBO stebėtojų misijos koordinatorius ir ESBO Parlamentinės Asamblėjos stebėtojų delegacijos vadovas Tonino Picula.

„Nors šie rinkimai parodė, jog nėra pažangos, kurios buvo tikėtasi, mes viliamės, jog šalis iš to pasimokys, kad galėtų pagerinti būsimas rinkimų kampanijas ir užtikrinti tikrą rungtyniavimą“, – pabrėžė T.Picula.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius