-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keiptauno Nobelio taikos premijos laureatų susitikimas atidėtas dėl Dalai Lamai neišduotos vizos

Keiptauno meras ketvirtadienį „sustabdė“ pasiruošimą planuojamam Nobelio taikos premijos laureatų susitikimui, dėl to apkaltindamas Pietų Afrikos Respublikos (PAR) vyriausybės nesutikimą išduoti vizą Dalai Lamai.
Dalai Lama
Dalai Lama / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Bandydami užmegzti glaudesnius ryšius su Kinija, PAR valdžios pareigūnai jau tris kartus atmetė prašymą išduoti vizą tremtyje gyvenančiam Tibeto dvasiniam lyderiui.

Būrys Nobelio taikos premijos laureatų bandė priversti PAR vadovybę pakeisti savo sprendimą, grasindami boikotuoti šį renginį, bet, atrodo, kad jų pastangos buvo nesėkmingos.

„Po intensyvių diskusijų ir svarstymų buvo nuspręsta, kad 2014 metų Pasaulio Nobelio taikos premijos laureatų susitikimas, turėjęs vykti Keiptaune spalio 13-15 dienomis, bus sustabdytas“, – sakoma miesto valdžios pranešime.

Dauguma Nobelio premijos laureatų ir jomis apdovanotų institucijų pareikalavo perkelti susitikimą į kitą šalį arba besąlygiškai išduoti vizą Jo Šventenybei Dalai Lamai

„Dauguma Nobelio premijos laureatų ir jomis apdovanotų institucijų pareikalavo perkelti susitikimą į kitą šalį arba besąlygiškai išduoti vizą Jo Šventenybei Dalai Lamai“, – nurodoma jame.

„Atsižvelgiant į užsitęsusį Pietų Afrikos vyriausybės nenuolaidumą šiuo klausimu, toks atsitiktinumas atrodo geriausiu atveju neįtikėtinas“, – sakoma opozicijos kontrolioujamo miesto valdžios pareiškime.

Dalai Lama ketvirtadienį apkaltino Pietų Afriką „priekabių prie paprasto žmogaus ieškojimu“.

Tibeto lyderis padėkojo savo kolegas Taikos premijos laureatus už jų pastangas ir pasakė, kad jie „smarkiai darbavosi“ stengdamiesi išspręsti problemą.

Savo pastabas jis pareiškė Dharamsaloje per renginį, kuriame dalyvavo dvi jo kolegos Nobelio taikos premijos laureatės – Jody Williams, Tarptautinės kampanijos sausumos minoms uždrausti steigėja, ir Irano žmogaus teisių advokatė Shirin Ebadi – abi jos boikotuoja Pietų Afrikoje rengiamą viršūnių susitikimą.

J.Williams apkaltino prezidentą Jacobo Zumos vyriausybę „savo suverenumo pardavimu“ Kinijai.

„Nė vienas laureatas nėra laimingas dėl to sprendimo (atšaukimo), 14 laureatų protestavo prieš prezidentą Zumą, spaudė jį, prašė jo, kad būtų išduota viza Jo Šventenybei (Dalai Lamai), kad mes visi kartu Pietų Afrikoje galėtume švęsti Nelsono Mandelos palikimą“, – sakė J.Williams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius