-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Lapkričio referendumai JAV: nuo meškų viliojimo spurgomis draudimo iki kanapių legalizavimo

Ar turi būti Meino valstijos gyventojams leista medžioti juodąsias meškas su spurgomis? Galbūt metas pokyčiams Vašingtono valstijos ginklų įstatyme? Ir galiausiai, ar embrionas irgi žmogus, o subsidijos žemės ūkio produkcijai turi galioti ir marihuanos augintojams? Tokie klausimai bus sprendžiami skirtingose JAV valstijose lapkričio pradžioje, rašo naujienų svetainė thedailybeast.com.
Spurgos
Spurgos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Lapkričio 4 d. amerikiečiai referendumuose spręs pačius įvairiausius klausimus: pradedant minimalios algos didinimu, baigiant draudimu spurgomis vilioti juodąsias meškas medžioklės metu. 

 Minimalios algos klausimas

Penkiose JAV valstijose – Aliaskoje, Arkanzase, Ilinojuje, Nebraskoje ir Pietų Dakotoje gyventojai balsuos dėl to, ar reikia padidinti minimalaus valandinio atlyginimo dydį.

Referendumas Ilinojuje bus patariamasis, o likusiose keturiose valstijose referendumo rezultatai iš tiesų lems greitus pokyčius. Pietų Dakotos ir Aliaskos gyventojai spręs, ar minimalus atlyginimas turi būti koreguojamas, atsižvelgiant į esamą infliacijos lygį.

Ginklų kontrolė

Alabamoje gyventojai siekia valstijos konstitucijoje įtvirtinti kiekvieno žmogaus teisę turėti ginklą. Tuo tarpu Vašingtono valstijoje dėl ginklų turėjimo susikirto du visiškai skirtingi pasiūlymai.

Viena piliečių grupė siekia ginklų įsigijimo tvarkos palengvinimo, o kita – pasunkinimo. Dėl to šios prie Ramiojo vandenyno esančios valstijos gyventojai privalės pasisakys abiem klausimais.

Abortai

Klausimai dėl abortų referendumo keliu bus sprendžiami Kolorade, Šiaurės Dakotoje ir Tenesyje. Kolorade gyventojai balsuos dėl prieštaringai vertinamo pasiūlymo į valstijos konstituciją įtraukti asmens apibrėžimą. Pagal jį embrionui taip pat būtų suteiktas asmens statusas. Pasiūlymo priešininkai teigia, kad tai būtų pirmasis žingsnis norint uždrausti abortus.

Šiaurės Dakotoje vienos iniciatyvinės grupės nariai siekia konstitucinio paminėjimo apie tai, kad gyvenimas prasideda nuo pastojimo akimirkos.

Tenesio gyventojai svarstys pasiūlymą, pagal kurį vietos konstitucijoje atsirastų straipsnis, kad valstija yra neutrali abortų klausimu.

Marihuana

Oregone bus sprendžiama, ar verta pasekti Vašingtono ir Kolorado pėdomis ir legalizuoti marihuaną asmeniniam naudojimui. Aliaskoje svarstoma šio narkotiko dekriminalizavimo idėja, o Floridoje norima įteisinti medicininės marihuanos naudojimą.

Vašingtone, kur marihuana jau yra legalizuota, gyventojų bus klausiama, ar marihuanos augintojams reikėtų skirti subsidijas, kurios priklauso ir kitiems žemės ūkio produktų augintojams.

Juodųjų meškų medžioklė

Meino gyventojai spręs, ar medžiojant juodąsias meškas reikėtų uždrausti tokių masalų, kaip spurgos ir kiti konditerijos gaminiai, naudojimą. Nors toks masalas privilioja šiuos gyvūnus, tačiau ekspertai teigia, kad meškų šėrimas lėmė tai, jog per pastaruosius kelis metus jų skaičius neregėtai išaugo. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius