Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelnes mūvėjusi sudanietė žurnalistė pasodinta į kalėjimą, nes atsisakė mokėti baudą

Sudanietė žurnalistė Lubna Ahmed al-Hussein pateko į kalėjimą, nes atsisakė mokėti baudą, kurią jai teismas buvo paskyręs pirmadienį už kelnių mūvėjimą, nes toks dalykas šioje šalyje laikomas „nepadoriu“, sakė naujienų agentūrai AFP vienas jos advokatų.
Sudano žurnalistė Lubna Ahmed al-Hussein
Sudano žurnalistė Lubna Ahmed al-Hussein / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sudano teismas moterį pripažino nusikaltus dorovei ir skyrė jai baudą. Tačiau jai pavyko išvengti už tai grėsusio išplakimo, pranešė teisme dalyvavęs pareigūnas.

Liepos 12 dieną viename vakarėlyje policija suėmė Lubna Hussein ir dar 12 moterų. Už nepadorų elgesį jai grėsė 40 botago kirčių, tačiau teismas jai skyrė 500 Sudano svarų (209 JAV dolerių) baudą arba mėnesį praleisti kalėjime.

Šis L.Hussein atvejis yra Sudano islamiškų dorovės nuostatų išbandymas. Šios taisyklės, pasak daugelio moterų aktyvisčių, yra miglotos ir suteikia policijos pareigūnas pernelyg didelę laisvę nuspręsti, kokius rūbus moterims tinka nešioti.

Jungtinių Tautų (JT) žurnaliste suėmimo metu dirbusi L.Hussein išreklamavo savo byla. Ji nuotraukose pozavo, vilkėdama kelnes, ir prašė žiniasklaidos palaikymo.

Iš karto po teismo nuosprendžio L.Hussein sakė baudos nemokėsianti. "Baudos nemokėsiu ir geriau eisiu į kalėjimą", - pareiškė ji.

Jos advokatas Nabilas Adibas Abdalla prieš tai buvo sakęs, kad įstatymas dėl nepadorių apdarų yra toks neaiškus, kad jis pažeidžia L.Hussein teisę į teisingą bylos nagrinėjimą.

„Ją pripažino kalta, tačiau mes žinome, kad ji nekalta. Tai akivaizdus Konstitucijos, moterų teisių ir taikos susitarimo pažeidimas“, - sakė teisme dalyvavęs vyriausybės pareigūnas Yasseras Armanas.

L.Hussein anksčiau sakė, kad 10 moterų, kurios buvo suimtos kartu su ja dėl tokios pat kaltės, buvo nuteistos ir išplaktos. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius