-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kenijos prezidentas pasirašė įstatymą, įteisinantį poligamiją

Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta antradienį pasirašė įstatymą, leidžiantį šalies vyrams turėti daugiau nei vieną žmoną, nors jo priėmimui priešinosi moterų ir krikščionių organizacijos.
Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta
Kenijos prezidentas Uhuru Kenyatta / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Prezidentūra paskelbė pranešimą, patvirtinantį, kad įstatymo projektas, kuris, kaip sakoma, „sujungia įvairius su santuoka susijusius įstatymus“, buvo priimtas.

Įstatymą, papildžiusį anksčiau galiojusį, parlamentas priėmė praėjusį mėnesį, siekdamas įteisinti tvarką, kai vienas vyras vesdavo daugiau nei vieną moterį.

„Santuoka yra savanoriška vyro ir moters sąjunga, ar tai būtų monogaminė, ar poligaminė sąjunga“, – sakoma prezidento pareiškime.

Pirminiame įstatymo projekte buvo numatyta žmonai suteikti teisę vetuoti vyro pasirinkimą, tačiau vyriškajai parlamentarų stovyklai pavyko išbraukti šį punktą iš dokumento ir pataisa buvo priimta be jo.

Praėjusį mėnesį, kai toks įstatymas buvo priimtas parlamente, jo narės po karštų diskusijų audringai paliko posėdžių salę.

Kenijoje, kaip ir daugelyje kitų Afrikos vietų, tradicinėse bendruomenėse poligamija yra paplitusi taip pat kaip ir musulmoniškose, kurių nariai sudaro bemaž penktadalį visų gyventojų.

Kenijos nacionalinė bažnyčių taryba, kuriai priklauso daugiau nei 40 šios šalies bažnyčių ir krikščioniškų organizacijų atstovų, taip pat pasisakė prieš šį projektą.

Nacionalinė Moterų teisininkių federacija (FIDA) ketina apskųsti šį įstatymą.

„Mes žinome, kad vyrai labiau už viską bijo moterų liežuvių“, – sakė parlamentarė Soipan Tuya kitiems parlamento nariams, svarstant įstatymą.

„Bet galų gale, jeigu jūs esate šeimos vyras ir nusprendžiate atsivesti kitą parterę – o galbūt dar dvi arba tris – manau, būtų gana vyriška sutikti, kad jūsų žmona ir šeima apie tai turėtų žinoti“, – pridūrė ji.

Kenijoje, kaip ir daugelyje kitų Afrikos vietų, tradicinėse bendruomenėse poligamija yra paplitusi taip pat kaip ir musulmoniškose, kurių nariai sudaro bemaž penktadalį visų gyventojų.

Daugelis mano, kad naujasis įstatymas tiesiog oficialiai pripažino šalyje ir taip populiarią poligamiją.

„Kai vedi afrikietę, ji privalo žinoti, kad tuoj bus antra ir trečia žmona..., čia yra Afrika“, – sakė parlamentaras Junetas Mohammedas įstatymo svarstyme.

Šalies moterys gali turėti tik po vieną vyrą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius