Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina kol kas nerado okupuoto Krymo susigrąžinimo recepto

Po Rusijos įvykdytos Krymo okupacijos kovo mėnesį, Ukrainos valdžia deklaruoja ryžtą susigrąžinti pusiasalio kontrolę, tačiau šiam tikslui pasiekti nededa pakankamai pastangų, praneša Laisvosios Europos radijo naujienų svetainė.
Krymas
Krymas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rugpjūčio 1 d. Ukrainos prezidentas Petro Porošenka per televiziją kreipdamasis į šalies gyventojus paskelbė, kad Ukraina Krymo klausimu nepasiduos.

„Turime sudaryti gaires Krymo atsiėmimui, remiantis tarptautinės teisės argumentais, kurie galiojo jo okupacijos metu“, – tikina O.Stariša.

„Ukraina išnaudos visas turimas priemones tam, kad būtų apginti nacionaliniai interesai“, – teigė P.Porošenka. Ukrainos gynybos ministras Valerijus Heletejus antrino prezidento pozicijai ir teigė, kad neegzistuoja net mažiausia tikimybė, kad Kijevas pripažins Krymo okupaciją. „Krymas buvo, yra ir visada bus Ukrainos dalimi“, – teigė V.Heletejus.

Pranešama, kad egzistuoja teisiniai mechanizmai tam, kad Kijevas susigrąžintų Krymo kontrolę. Pasaulinėje praktiktoje egzistuoja keli panašaus pobūdžio precedentai – Reino krašto grąžinimas Vokietijai, praėjus 20 m. po Pirmojo pasaulinio karo pradžios ir Honkongo sugrąžinimas Kinijai 1997 m., praėjus daugiau negu 100 m. trukusiam britų valdymui. Tačiau šiais atvejais susitarimas buvo pasiektas derybų keliu tarp dviejų šalių Tuo tarpu dabartinė Rusija nenori nieko girdėti apie galimas derybas.

Krymo politikos apžvalgininkas Oleksandras Stariša spaudžia Kijevą kuo greičiau kreiptis į tarptautinį arbitražo teismą Stokholme.

„Turime sudaryti gaires Krymo atsiėmimui, remiantis tarptautinės teisės argumentais, kurie galiojo jo okupacijos metu“, – tikina O.Stariša.

Vis dėlto, Kijevas kol kas šiuo klausimu elgiasi itin vangiai ir yra sutelkęs visą dėmesį į situaciją rytų Ukrainoje. Dėl karinių veiksmų Donbase yra visiškai ignoruojama sudėtinga susiklosčiusi padėtis Kryme.

Interneto naujienų svetainės „Black Sea News“ redatorius Andrėjus Klimenka teigė, kad teroristų nesėkmė rytų Ukrainoje gali pagreitinti Krymo grįžimą į Ukrainos sudėtį. 

„Valdžia turi suprasti, kad tokia sudėtinga užduotis kaip Krymo susigrąžinimas, reikalauja didelių pastangų“, – teigė O.Stariša ir pridūrė netikintis, kad pusiasalio kontrolė gali būti susigrąžinta vien tik teisinėmis priemonėmis.

„Tačiau tai nereiškia, kad mes negalime bandyti. Turime pasitelkti visus teisinius argumentus“, – tikino O. Stariša

Interneto naujienų svetainės „Black Sea News“ redatorius Andrėjus Klimenka teigė, kad teroristų nesėkmė rytų Ukrainoje gali pagreitinti Krymo grįžimą į Ukrainos sudėtį. Krymas yra visiškai atkirstas nuo žemyninės Ukrainos dalies ir yra savotiška geoekonominė sala. Dėl šios priežasties pusiasalio aprūpinimas būtinoms prekėmis yra itin komplikuotas.

„Žinoma, kad Vladimiras Putinas niekada neatiduos Krymo. Tol, kol jis bus valdžioje, to galime nesitikėti. Bet net ir po jo valdymo rusai nenorės prarasti Krymo. Galbūt turime pradėti svarstyti galimybę Krymui suteikti nepriklausomos valstybės statusą, o ne grąžinti jį į Ukrainos sudėtį“, – svarstė A.Klimenka ir patikino, kad Kijevas turi dėti visas pastangas tam, kad įtikintų Krymo gyventojus būvimo Ukrainos sudėtyje nauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius