-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kijeve darbą pradeda tarptautiniai dujų stebėtojai

Ukrainos sostinėje Kijeve darbą pradeda Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos dujų stebėtojai, išvykę ten pagal susitarimą su Ukraina ir Rusija.
„Gazprom“ kreipėsi į Stokholmo arbitražą.
Dujos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Artimiausiomis dienomis dar keliolika stebėtojų išvyks į konkrečias dujų skirstymo pastotes Ukrainoje ir Rusijoje. Europos Komisija (EK) praneša gavusi žodinę garantiją iš Rusijos premjero Vladimiro Putino, kad dujų tiekimas bus atnaujintas iškart, kai tarptautiniai stebėtojai praneš, jog yra pasirengę darbui, praneša Lietuvos radijas. 

EK teigimu, derybos dėl dujų tiekimo atnaujinimo ketvirtadienį buvo įstrigusios, nes Ukraina nesutiko, kad tarptautinių stebėtojų grupėje dalyvautų Rusijos „Gazprom“ kompanijos atstovai. Pastarosios vadovas Aleksejus Mileris siekė, jog būtų pasirašytas specialus susitarimas dėl tokios grupės steigimo.

Tačiau jau penktadienio rytą EK pranešė, kad rusai su ukrainiečiais, tarpininkaujant ES, susitarė kartu su ES atstovais ir įsileis viena kitos stebėtojus tiek į Ukrainos, tiek į Rusijos dujų pastotes.

Pranešama, kad komisijos vadovas Jose Manuelis Barosso telefonu kalbėjosi su Rusijos premjeru V. Putinu, kuris patikino, jog dujos bus pradėtos tiekti ir be raštiško susitarimo, kai tik ES, Rusijos ir Ukrainos stebėtojai pradės darbą visose dvylikoje Ukrainos ir keliose Rusijos pastotėse.

Rusų ir ukrainiečių ekspertai informavo ES dujų koordinavimo grupę Briuselyje, kad atsukus sklendes Rusijoje, dujos Ukrainą pasieks per 30 val., o iš Ukrainos dujų skirstymo mazgą Austrijoje – tarp 12 ir 36 val., t.y., iš viso gali prireikti trijų–keturių dienų.

Dujų koordinavimo grupė taip pat aptarė galimą pagalbą labiausiai nukentėjusiai Bulgarijai ir Vakarų Balkanų šalims, kol dujų tiekimas bus atnaujintas.




 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius