Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kijevietis Oleksandras Prošuta: „Jei V.Putinas lįs į Ukrainą, mes ginsime savo tėvynę, o ką gins Rusija?“

Ukraina laukia. Laukia neteisėto referendumo Kryme, kuris tikriausiai įteisins Rusijos kariuomenės okupaciją Kryme ir šias žemes per naktį iš ukrainietiškų pavers rusiškomis. Laukia ukrainiečiai ir pirmadienio, kuris turėtų atsakyti į klausimą – kas po to? Karas su Rusijos prezidento Vladimiro Putino „žaliaisiais žmogeliais“ ar trapi taika?
Daugiau kaip 500 savanorių dalyvavo mokymuose prie Kijevo, rengiantis galimai Rusijos okupacijai
Daugiau kaip 500 savanorių dalyvavo mokymuose prie Kijevo, rengiantis galimai Rusijos okupacijai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Nėra taip, kad dabar kunkuliuoja Ukraina. Yra Doneckas ir Charkovas, tačiau ten tik rusų provokatorių darbeliai, sustiprėjus šalies valdžiai beiteisėsaugai, ramybė sugrįš į tuos miestus. Mat ten nėra iš kur kilti nesutarimams tarp žmonių. Ir Kijeve ramu. Jokių pasirengimų karui ar panikos – tikrai nevaikšto automatininkai ar žmonės važinėja su haubicomis. Taip rusai pasakoja apie mus pasauliui... Mes jaučiamės teisūs ir tikime savimi. Tikime, kad nebus žengtas blogas žingsnis. Rusijos propaganda nepadarė jokos įtakos mums – galiu pasakyti, kad Ukrainos žmonės pasirengę ginti savo tėvynę“, – 15min.lt pasakojo Ukrainos žurnalistas Oleksandras Prošuta.

Rusijos propaganda niekaip nepadarė įtakos mums – galiu pasakyti, kad Ukrainos žmonės pasirengę ginti savo tėvynę, – pasakojo Ukrainos žurnalistas Oleksandras Prošuta.

Žurnalistas tikino, kad nors Rusijos propagandos mašina ir įvardijo būsimo referendumo „skaičius“ – neva, už Krymo autonominės respublikos prijungimą prie Rusijos balsuos 73 proc. piliečių, vis dėlto, jo nuomone, balsų bus 10-15 procentų mažiau.

„Bus apie 60 procentų, norinčių patekti į nenuspėjamą Vladimiro Putino glėbį. Žinote, su tuo Krymu yra keista situacija: po SSRS žlugimo Rusija nieko nepadarė, kad tas regionas būtų arčiau jų, o Ukraina nepasistengė Krymo gyventojų padaryti tikraisiais ukrainiečiais.

Tai ir turime, ką turime. Dabar Rusija nori armijos pagalba kažką nuveikti, o tikraisiais Ukrainos piliečiais netapę Krymo gyventojai jaučia savotišką nuoskaudą, kad juos primiršo“, – kalbėjo Kijeve gyvenantis žurnalistas.

Nors dabar Ukraina gyvena sekmadieniu ir pirmadieniu, O.Prošuta sakė, kad kur kas baugiau buvo prieš savaitę, kai Rusijos prezidentas V.Putinas gavo įgaliojimus panaudoti kariuomenę Ukrainoje.

„Tada žmonės nežinojo, ką daryti. Bet ta įtampos savaitė šiek tiek mums „sudėliojo smegenines“ į vietas ir visi pradėjo blaiviau mąstyti. Taip, dėl smukusio grivinos kai kam yra baisu, taip, iš Rusijos vis dar keliauja per sunkiai suvaldomą sienos dalį – apie 500 kilometrų – visokie rusų provokatoriai, bet mes blaiviai žiūrime į situaciją: vienas žmogus Kremliuje nutarė mums paskelbti kažką panašaus į karą, bet mes ne iš tų, kurie pasiduos. Gal ir juokingai skamba, bet Ukraina XVI-XVIII amžiuose nemažai kariavo ir genus mes turime gerus. Jie karingi“, – sakė žurnalistas.

Jis juokėsi iš Rusijos propagandos pūlinių, kurie liejasi per Rusijos televizija. Ir ne tik jis prunkščia ir kandžiai šaiposi, kalbėdamas apie Rusijos propagandistų pilamą purvą. Visus Ukrainoje labiausiai prajuokino žinia iš Donecko, kur buvo aiškinama, jog vietos sirgaliai, palaikantys „Šachtar“ futbolo ekipą, po klubo pareiškimo apie reikalavimą Rusijai nesikišti į šalies vidaus reikalus ir pasisakymą dėl Ukrainos vientisumo, viešai sudegino klubo vėliavas.

Žinote, Donecke futbolo ekipa yra kaip Kaunui „Žalgiris“. Šventas reikalas. Ar Kaune atsirastų vietinis sirgalius, kuris pultų deginti „Žalgirio“ vėliavą? Su tais provokatoriais yra bėda, bet susitvarkysime, – konstatavo O.Prošuta.

„Visi žino, kad tai atvykėlių darbas. Žinote, Donecke futbolo komanda yra kaip Kaunui „Žalgiris“. Šventas reikalas. Ar Kaune atsirastų kaunietis sirgalius, kuris pultų deginti „Žalgirio“ vėliavą? Su tais provokatoriais yra bėda, bet susitvarkysime“, – konstatavo O.Prošuta.

Nors šalies Vyriausybė kol kas neskelbia visuotinės mobilizacijos, vis daugiau žmonių eina į karinius komisariatus ir prašosi įrašyti juos galimai kovai su Rusijos armija.

„Galite tikrinti mano žodžius. Kad ir kaip būtų keista, daugiausia žmonių ir savanorių yra pietinėje Ukrainos dalyje, kuri anksčiau buvo vadinama lojali Viktorui Janukovyčiui. Ir kiti regionai pasirengę apginti savo tėvų žemę.

Ukrainiečiai jau pavargo nuo Rusijos prievarta primetamos draugystės. Kuo toliau, tuo daugiau žmonių supranta, kad jie nenori būti Rusijos imperijos dalimi, o siekia tapti europiečiais. Nežinau, ar gerai sakau, bet kuo ilgiau V.Putinas delsia būdamas Ukrainoje, tuo Ukraina vis labiau tampa Europos dalimi. Jau dabar šis procesas – negrįžtamas.

Žinoma, mes bijome, kad karas su Rusija gali įsiplieksti. Tai būtų tragedija, tačiau ne tik mums. Mes turime tikrai silpnesnę kariuomenę ir ji negalės rimtai pasipriešinti agresoriui. Tačiau kažkodėl niekas nekalba apie Ukrainos žmones – juk pas mus yra šimtai tūkstančių buvusių kariškių, kurie tarnavo karštuose taškuose, puikiai žino Rusijos armijos strategiją. Ir jie visi turi Ukrainos pasus.

Tie profesionalūs vyrai jau pareiškė, kad karo atveju stos į Ukrainos pusę. O kur dar jaunimas. Rusijos invazija mus, ukrainiečius, suvienijo kaip niekada – pagal žmonių nuotaikas matyti.

Tai ne Maidanas, tai jau Ukrainos nepriklausomybė. Jau niekas nebijo tos Rusijos armijos ir sako paprastai: jei, neduok Dieve, karas – Rusija iš Ukrainos paprastai neišeis. Jei bus tikrai blogai – mes ginsime savo šalį. Ką jie gins?“ – baigė pokalbį O.Prošuta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius