-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija dūsta nuo tiršto smogo ir prognozuoja, kad padėtis pablogės

Kinijoje ligonines pirmadienį užplūdo pacientai, buvo uždaryti daug kelių ir atšaukta lėktuvų reisų, šalį apgobus tirštam smogo debesiui, o sinoptikai perspėja, kad blogiausia – dar priešakyje.
Kiniją apgaubė smogas
Kiniją apgaubė smogas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Daugiausiai gyventojų turinčioje šalyje nuo penktadienio aukščiausio – „raudonojo“ – lygio oro taršos pavojus buvo paskelbtas mažiausiai 23 miestuose, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Buvo imtasi įvairių neatidėliotinų priemonių visuomenės sveikatai apsaugoti nuo smogo, dusinantį beveik devintadalį šalies.

Pirmadienio vakarą – jau ketvirtą dieną nuo pavojaus paskelbimo – Pekine oro kokybė buvo kiek geresnė negu baimintasi. Taršos smulkesnėmis kaip 2,5 mikrono kietosiomis dalelėmis (KM 2,5) koncentracija buvo apie 200 mikrogramų kubiniame metre, rodo JAV ambasados duomenys.

Aplinkos apsaugos ministerija paskelbė, kad panaudotos taršą mažinančios priemonės, tokios kaip laikinas fabrikų uždarymas ir draudimas pusei automobilių išvažiuoti į gatves lėmė geresnius nei tikėtasi rodiklius, sekmadienio vakarą nurodė „Xinhua“.

Tačiau KM 2,5 rodiklis tebebuvo aštuoniskart didesnė negu Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) leidžiama paros poveikio norma.

Be to, mažesnis taršos lygis žymėjo tik laikiną atokvėpį, naujienų agentūrai AFP pripažino Pekino meteorologijos valdyba. Anot jos, blogiausia padėtis sostinėje gali susiklostyti vėlai pirmadienio vakarą ir tęstis iki antradienio.

Pagrindinėmis smogo priežastimis Kinijoje laikomas akmens anglių deginimas elektrinėse ir katilinėse.

Kaimyniniame Šidziadžuango mieste, Hebėjaus provincijos sostinėje KM 2,5 indeksas vidurdienį siekė 701 mikrogramo kubiniame metre, o mažiau žmogaus sveikatai pavojingų smulkesnių negu 10 mikronų skersmens dalelių (KM 10) koncentracija ore buvo dar didesnė.

Tiandzino uostamiestyje, kur PM2,5 indeksas ryte buvo perkopęs 400, atšaukta daugiau kaip 131 skrydis, o dar apie 75 reisai atidėti, nurodė „Xinhua“.

Taip pat buvo uždarytos pagrindinės šio miesto automagistralės, sakoma pranešime.

Kaip rašo dienraštis „People's Daily“, į kelias dideles Tiandzino ligonines kreipėsi daug pacientų, kurie skundėsi kvėpavimo sutrikimais, tokiais kaip astma.

Raudonasis pavojus, skelbiamas vietovėse, kur smogas gali išsilaikyti ilgiau kaip tris paras, yra aukščiausias pagal Pekino naudojamą keturių laipsnių skalę.

Praeitų metų gruodį sostinė pirmąkart paskelbė raudonąjį pavojų nuo šios oro taršos skalės priėmimo 2013 metais, nors Pekiną dažnai apgaubia tirštas smogas.

Pagrindinėmis smogo priežastimis Kinijoje laikomas akmens anglių deginimas elektrinėse ir katilinėse. Oro tarša paprastai labiausiai padidėja žiemą, per šildymo sezoną.

Ši problema jau seniai kursto Kinijos visuomenės nepasitenkinimą. Deja, šalyje pastarųjų dešimtmečių spartaus ekonomikos augimo kaina buvo didelio masto aplinkos sąlygų degradacija.

Kinijos interneto cenzoriai turėjo daug darbo šalinti komentarus apie smogą į „Twitter“ panašiame socialiniame tinkle „Weibo“, nurodo tinklapis Freeweibo.com, renkantis statistiką apie ištrintas žinutes.

Viename tokių pranešimų buvo įkelta „People's Daily“ 1999 metų kovo numerio nuotrauka, kurioje matomame šio Komunistų partijos ruporo straipsnyje žadama „jokiu būdu nepraleisti užteršto oro į naująjį šimtmetį“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius