-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinija skelbia „mirties nuosprendį“ tibetiečiams

Dalai Lama taip pareiškė sekmadienį – derybų, kurios turi nulemti tolimesnę Pekino vyriausybės politiką Tibeto atžvilgiu, išvakarėse.
Dalai Lama
Dalai Lama / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tremtyje gyvenantis Tibeto dvasinis lyderis šiuo metu išvykęs savaitę truksiančio vizito į Japoniją, kurio metu skaitys paskaitas dvasingumo tema.

Dalai Lamos pasiuntiniai, kurie ketvirtadienį išvyko į Pekiną, dalyvaus jau aštuntame derybų su Kinijos pareigūnais rate, nors Tibeto budistų vadovas prieš keletą dienų pareiškė nieko nebesitikintis iš dabartinio dialogo su Pekinu.

„Tibetiečiams skelbiamas mirties nuosprendis. Miršta senovinė tauta, išlaikiusi senovinį kultūros paveldą, – žurnalistams sakė Dalai Lama. – Šiandien padėtis visame Tibete labai primena karinę okupaciją“.

„Atrodo, tarsi ten galiotų karo padėtis. Baimė, teroras ir visuotinė politinė propaganda kelia didelį sielvartą“, – pridūrė jis.

73 metų Nobelio taikos premijos laureatas pareiškė „beveik nusprendęs atsistatydinti“ dėl įstrigusių derybų su Pekinu. Jis pridūrė, kad lapkričio 17 dieną įvyksiančiame Tibeto išeivijos aktyvistų suvažiavime bus svarstomas tolimesnių santykių su Kinija klausimas.

Suvažiavimas, kuriame dalyvaus apie 300 Tibeto išeivių visuomeninių ir politinių organizacijų atstovų, gali nuspręsti sugriežtinti toną santykiuose su Kinija, kuri valdo šį Himalajų kalnų regioną nuo praeito amžiaus 6-ojo dešimtmečio pradžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius