-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinija svajoja tiesti itin greitą geležinkelį – į JAV, Berlyną, Londoną

Apie tokį projektą prabilo Kinijos žiniasklaida. Tai būtų ilgiausias pasaulyje geležinkelis – 13 tūkst. km, net 3 tūkst. km ilgesnis nei Trans-Sibiro magistralė, rašo wyborcza.pl.
Smogas Kinijoje
Geležinkelis Kinijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Viena linija turėtų prasidėti Kinijos šiaurės rytuose, per Sibirą nusidriekti iki Beringo sąsiaurio ir 200 km ilgio tuneliu po jūra pasiekti Aliaską bei Kanadą, o tada – ir JAV. Kelionė traukiniu, kuris važiuos 350 km per valandą, truks dvi dienas. Apie projektą, kuris vadinamas „Kinija-Rusija plus susisiekimas su Amerika“, ketvirtadienį parašė „Beijing Times“, cituodamas geležinkelio specialistą iš Kinijos inžinerijos akademijos Wangą Mengshu.

Projektas kol kas tik aptarinėjamas, tačiau, Wango Mengshu teigimu, Rusija apie tai galvoja jau ne vienerius metus.

Gali nutikti taip, kad greitieji kinų traukiniai pasieks ir kaimyninės Lenkijos sostinę Varšuvą. Tai taps įmanoma, jeigu pavyks trečiasis projektas – sujungti Pekiną su Londonu per Maskvą, Kijevą, Berlyną ir Paryžių.

Ilgiausio tunelio po jūra statybos taps tikru išbandymu, tačiau kinai tvirtina, kad technologijos jau yra. Tuneliui po Beringo sąsiauriu ketinama pasinaudoti sprendimais, rengtais kitam dideliam projektui – geležinkelio tarp Kinijos Fukien provincijos ir Taivano statyboms.

Geležinkelį į JAV Pekinas norėtų pastatyti ir finansuoti savo jėgomis, tačiau, anot Wango Mengshu, kol kas derinamos detalės. Vis dėlto galima spėti, kad Kinija dėl tokio didžiulio projekto nėra vieninga. Nesigirdi kitų ekspertų nuomonės, nėra žinoma, ar projektas derintas su JAV, Kanada ar Rusija. Todėl, spėja wyborcza.pl, informaciją Pekino laikraštyje gali būti sulaukti reakcijos iš kitų šalių.

Kaip bebūtų, Kinija turi ir daugiau milžiniškų transporto geležinkeliu projektu. Norima sujungti Kiniją su Singapūru per Laosą. Antroji linija leistų iš Kinijos nuvažiuoti į Vokietiją – per Kazachstaną, Uzbekistaną, Turkmėnistaną, Iraną ir Turkiją.

Gali nutikti taip, kad greitieji kinų traukiniai pasieks ir kaimyninės Lenkijos sostinę Varšuvą. Tai taps įmanoma, jeigu pavyks trečiasis projektas – sujungti Pekiną su Londonu per Maskvą, Kijevą, Berlyną ir Paryžių. Kol kas šis sumanymas stringa dėl krizės Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius