Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija užkariauja plotus jūroje be kraujo: ne plėšdama svetimas žemes, o supildama naujas salas

Pietų Kinijos jūroje vykdoma dukart didesnės nei Baltijos jūra teritorijos aneksija. Tiesa, kitaip nei Ukrainos Rytuose, kraujas čia nesilieja, bet Azijos jūros vandenyse, sekliose vietose, pasirodė Kinijos laivai, kurie šioje strategiškai itin svarbioje vietoje ėmėsi supilti naujas salas, rašo Tvn24.pl.
Taip keitėsi Pietų Kinijos jūros plotas nuo 2012 metų iki 2014 metų.
Taip keitėsi Pietų Kinijos jūros plotas nuo 2012 metų iki 2014 metų. / dfa.gov.ph nuotr.

Ginčas dėl teritorijos, kurios dugne gausu gamtos išteklių, vandenyje – jūros gėrybių ir žuvies, o ant vandens driekiasi svarbus laivų kelias, nėra naujas. Toks, kokį jį turime pastaruoju metu, susiformavo dar XX amžiaus viduryje, kai Azijos valstybės suvokė šios teritorijos galimą ekonominę naudą. Kaip tik tuomet komunistinė Kinija išsakė savo norą užvaldyti visą plotą Pietų Kinijos jūroje.

Dvi salų grupės greitai buvo užimtos konfliktuojančių pusių: Paraselio salas perėmė Kinija, Spratlio salyno daugumą salų – Vietnamas, likusias Kinija ir dar kelios kaimyninės šalys. Ginčai paaštrėjo pastaraisiais metais, kai vis galingesnis Pekinas nusprendė pakeisti žaidimo taisykles ir savo teritoriją jūroje ėmėsi didinti supildamas naujas salas.

Kinija ne tik kuria dirbtines salas, bet ir keičia senųjų veidą. Nepaisydama Vietnamo, Filipinų ir Malaizijos protestų, kartais prasiveržiančių rimtais konfliktais, kurių metu skęsta laivai ir žūsta jūrininkai, salose plėtojama infrastruktūra, kuriasi kinai.

Šalies valdžia ragina žmones kurtis Paraselio salose, o 1,5 tūkst. gyventojų turinti Sanšos sala jau tapo vienos iš Kinijos perfektūrų sostine. 

Ginčai paaštrėjo pastaraisiais metais, kai vis galingesnis Pekinas nusprendė pakeisti žaidimo taisykles ir savo teritoriją jūroje ėmėsi didinti supildamas naujas salas.

Įvairiose Pietų Kinijos jūros vietose, kur Kinija užėmė ar supylė naujas salas, statomi uostai, sandėliai, meteorologinės stotys, net kariniai miesteliai ir oro uostai. Neseniai vienoje saloje užfiksuotas naujas 3 kilometrų pakilimo takas, tinkantis ir sunkiems kariniams lėktuvams.

Iki šiol Kinija plačiai aktyvumo Pietų Kinijos jūroje nekomentavo, teigdama, kad turi teisę savo teritorijoje imtis statybų ir ją apgyvendinti. Vis dėlto Kinijos, Vietnamo, Filipinų, Malaizijos ir Taivano ginčas telkiasi ne ties statybomis, o dėl paties šių salų priklausymo Kinijai. Kitos šalys klausia, kuo remdamasi Kinija šias teritorijas laiko savomis.

Šių metų balandžio 9 dieną Kinijos užsienio reikalų ministerija žengė dar vieną istorinį žingsnį. Nors dėl salų priklausymo nediskutuota, tačiau paaiškinta, kodėl šioje teritorijoje intensyviai dirba geologai ir kam tarnaus statoma infrastruktūra.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinija ginčijamoje teritorijoje stato pakilimo taką kariniams lėktuvams
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinija ginčijamoje teritorijoje stato pakilimo taką kariniams lėktuvams

Tikslai keli. Pirmiausia – Kinijos gynyba, siekiant apsaugoti šalies nepriklausomybę ir teritorijos vientisumą. Tad Kinija tokiu būdu paprasčiausiai siekia įsitvirtinti užimtose salose. Juk jeigu saloje gyvens 100 proc. kinų, kaip Vietnamas ar Filipinai galės reikšti savo pretenzijas į šias teritorijas.

Be to, Kinija pabrėžia, kad vykdomi statybos darbai Pietų Kinijos jūroje pasitarnaus visoms šios pasaulio dalies šalims, juk tai visuomeniniai objektai. Tarkim, slėptuvės kilus taifūnams, navigacinė įranga, paieškos ir gelbėjimo centrai, meteorologinės stotys ir t.t.

Kinija bando įtikinti pasaulį siekianti tik užtikrinti saugumą, stabilumą ir žvejybos laisvę šiuose strategiškai svarbiuose vandenyse.

Tokiu būdu Kinija bando įtikinti pasaulį siekianti tik užtikrinti saugumą, stabilumą ir žvejybos laisvę šiuose strategiškai svarbiuose vandenyse. Kartu primena, kad niekas Kinijos negali priversti panašių darbų atsisakyti.

Situacija nedžiugina ir Jungtinių Amerikos Valstijų. Prezidentas Barackas Obama išsakė nuogąstavimus, kad Kinija veikia nepaisydama tarptautinės teisės reikalavimų ir naudojasi savo galia, bandydama kitas valstybes jai paklusti. 

Tačiau Kinija panašius kaltinimus atmeta teiginiais, kad tik bando rūpintis saugumu, ko jos jau ne vienerius metus prašo JAV ir Europa – labiau prisidėti sprendžiant tarptautines problemas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius