Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija žada griežtai taikyti sankcijas Šiaurės Korėjai

Kinija taikys naujas Jungtinių Tautų (JT) sankcijas Šiaurės Korėjai, įvestas dėl jos branduolinės ir raketų programos, ketvirtadienį paskelbė Pekinas, nors šios priemonės smarkiai paveiks pelningą Pchenjano anglių eksportą į Kiniją.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JT Saugumo Tarybos 2 321-ąja rezoliucija, kuri buvo priimta trečiadienį, Šiaurės Korėjos metinis anglių eksportas bus apribotas iki kiekio, atitinkančio maždaug dabartinį keturių mėnesių eksportą į Kiniją, rodo kinų vyriausybės duomenys.

JAV vadovaujamas atsakas į naujausią, rugsėjo mėnesį šios uždaros valstybės įvykdytą branduolinį bandymą po derybų pratęsimo sulaukė visų 15 Saugumo Tarybos narių pritarimo.

Naujosios sankcijos numato, kad Šiaurės Korėją ateinančiais metais galės eksportuoti tik 7,5 mln. tonų už kiek daugiau nei 400 mln. dolerių (376 mln. eurų). Šis kiekis 62 proc. mažesnis negu 2015 metais.

Kinija yra vienintelė šios izoliuotos valstybės sąjungininkė ir pagrindinė prekybos partnerė bei pagalbos teikėja.

Vien spalio mėnesį Kinija iš Šiaurės Korėjos importavo 1,8 mln. t anglių už 101 mln. dolerių, rodo naujausi prieinami Kinijos muitinės duomenys. Tai buvo beveik 40 proc., daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.

Pekinas „rimtai“ įgyvendins rezoliuciją, per eilinę trumpą spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas.

Jis pridūrė, kad Kinija, kuri yra nuolatinė, veto teisę turinti Saugumo Tarybos narė, laikosi „atsakingos nuostatos“ ir visuomet įgyvendindavo Saugumo Tarybos rezoliucijas bei vykdydavo „savo tarptautinius įsipareigojimus pagal JT chartiją“.

Prekyba su antrąja pagal dydį pasaulio ekonomika yra gyvybiškai svarbi izoliuotai ir skurdžiai Šiaurės Korėjai, kuriai reguliariai trūkdavo maisto ir kuri 10-ojo dešimtmečio viduryje išgyveno tikrą badą.

Šiaurės Korėjos anglių eksportas į Azijos milžinę netrikdomai tęsėsi nepaisant ankstesnių JT sankcijų, kuriose būdavo numatytos išimtys prekybai „pragyvenimo“ tikslais, bet nebūdavo šio apibrėžimo kriterijų.

„Svarbiausia ne skaičiai“, o importo teisėtumas, praėjusią savaitę sakė Geng Shuangas.

Naujausiomis sankcijomis nustatytas limitas taikomas ir pardavimui pragyvenimo tikslais.

Nors Kinija tradiciškai gindavo Pchenjaną diplomatinėmis priemonėmis, manydama, kad Kim Jong-Uno režimas yra geriau nei jo žlugimas, ją vis labiau erzino kaimynės arogancija.

Pekinas nuolat kartoja, kad „griežtai nepritaria“ Šiaurės Korėjos branduoliniams bandymams, bet analitikai mano, kad Kinija stengėsi nesitaikyti į trapią šios šalies ekonomiką, baimindamasi režimo žlugimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius