Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija žada stiprinti ryšius su Šiaurės Korėja

Kinija pažadėjo stiprinti ryšius su Šiaurės Korėja ir pirmadienį sakė, kad jos tradiciniai ryšiai su šia izoliuota valstybe yra naudingi taikai.
Kinijos premjeras Wen Jiabao ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-ilas Pchenjano oro uoste
Kinijos premjeras Wen Jiabao ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-ilas Pchenjano oro uoste / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Atnaujinti šių dviejų kaimyninių komunistinių valstybių tarpusavio įsipareigojimai pasirodė pranešimuose, kuriuos vienas kitam skyrė Kinijos lyderiai, tarp jų – prezidentas Hu Jintao, ir Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong-ilas, sekmadienį sutikęs dvišalių santykių stiprinimo vizito atvykusį Kinijos premjerą Wen Jiabao.

Tais pranešimais buvo pažymėtos 60-osios šių dviejų valstybių oficialių santykių užmezgimo 1949 metų spalio 6 dieną metinės. Juose neminima Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų programa ir vietoje to pabrėžiama, kad pagrindinis dėmesys bus skiriamas kartais įtemptų dvišalių santykių stiprinimui.

Kitos šalys spaudė Kiniją pasinaudoti tuo, kad ji tiekia Šiaurės Korėjai gyvybiškai būtinus energiją ir maistą, ir griežčiau reikalauti Pchenjano pažaboti ambicijas dėl branduolinių ginklų.„Istorija rodo, kad besiplėtojantys Kinijos ir Šiaurės Korėjos santykiai atitinka pagrindinius interesus ir abiejų šalių žmonių bendrus norus, – sakoma Kinijos sveikinime, kurį paskelbė oficialioji naujienų agentūra „Xinhua“. – Tai taip pat naudinga saugant regione taiką ir stabilumą.“

Kinijai skirtame pranešime Kim Jong-ilas ir kiti Šiaurės Korėjos lyderiai sakė, kad abiejų šalių santykiai „nuolat stiprės ir plėtosis“, pranešė „Xinhua“.

Toks trečiosios pagal dydį pasaulio ekonomikos ir skurdžios izoliuotos Šiaurės Korėjos bendravimas akcentuoja Pekino prieigos netapatumą griežtesnei Vašingtono, Tokijo ir kitų regiono sostinių linijai Pchenjano atžvilgiu.

Kitos šalys spaudė Kiniją pasinaudoti tuo, kad ji tiekia Šiaurės Korėjai gyvybiškai būtinus energiją ir maistą, ir griežčiau reikalauti Pchenjano pažaboti ambicijas dėl branduolinių ginklų.

Analitikai yra sakę, kad Kinija, kuri yra artimiausia Šiaurės Korėjos sąjungininkė, nesiųstų Wen Jiabao, jei nebūtų gavusi tam tikro Pchenjano patikinimo, kuris galėtų sumažinti įtampą po gegužę atlikto antrojo Šiaurės Korėjos branduolinio bandymo ir jos pareiškimų apie pažangą sodrinant uraną.

Kinija nori, kad Šiaurės Korėja grįžtų į šešių valstybių derybas, kuriomis siekiama nutraukti Pchenjano branduolinės ginkluotės planus mainais į pagalbą.

Šešiašalės abiejų Korėjų, Kinijos, Japonijos, Rusijos ir JAV derybos įstrigo maždaug prieš metus, Pchenjanui pareiškus, kad boikotuos jų sesijas.

Tačiau Pekinas nenori tarptautinio spaudimo Šiaurės Korėjai, kuris galėtų sukelti politinį sąmyšį ir masinį pabėgėlių srautą į Kiniją.

Kim Jong-Ilas atvykusį Wen Jiabao pasitiko oro uoste, ant raudono kilimo, nors tai daro labai retai. Ši televizijos transliuota sutikimo ceremonija tikriausiai rodo Pchenjano norą pagerinti santykius su savo artimiausia diplomatine ir ekonomine sąjungininke Kinija.

Manoma, kad Kim Jong-ilas pernai patyrė sunkų sveikatos sutrikimą, tikriausiai – insultą.

Wen Jiabao taip pat buvo susitikęs su Šiaurės Korėjos premjeru Kim Yong-Ilu, kuris nėra giminė aukščiausiajam lyderiui ir kuris sakė, kad Pchenjanas yra pasirengęs dalyvauti derybose dėl jo branduolinių ginklų programos. Dėl šios programos Jungtinių Tautų Saugumo Taryba įvedė sankcijas Šiaurės Korėjai, kurias parėmė ir Pekinas.

Pirmadienį Wen Jiabao apsilankė „kankinių kapinėse“, kuriose palaidoti per Korėjos karą, kai Pekinas rėmė Šiaurės Korėjos komunistų pajėgas, žuvę kinų kariai, pranešė „Xinhua“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius