Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje 25 žmonės nuteisti už terorizmą

Neramaus Kinijos vakarinio Sindziango regiono teismas dar 25 terorizmu kaltinamiems asmenims skyrė įvairios trukmės laisvės atėmimo bausmes – nuo trejų metų iki gyvos galvos, antradienį pranešė valstybinė žiniasklaida, vyriausybei tęsiant pastangas griežtomis priemonėmis numalšinti suintensyvėjusį smurtą.
Kinijos sukarinta policija
Kinijos sukarinta policija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kinija kaltina islamo ekstremistus dėl išpuolių tame regione, kuriame gyventojų daugumą sudaro musulmonai uigūrai. Pekinas teigia, kad jie siekia įkurti Sindziange nepriklausomą Rytų Turkestano valstybę.

Kaip rašo valstybinis dienraštis „People's Court Daily“, visi 25 kaltinamieji buvo pripažinti organizavę, vadovavę arba priklausę Sindziango teroristinėms grupuotėms.

Sprendžiant iš jų vardų, visi nuteistieji yra uigūrai.

Laikraštis nurodė, kad šie asmenys įkūrė neteisėtą religinę organizaciją, kuri propagavo džihadą ir kitas smurtines ekstremistines ideologijas.

Per pastaruosius dvejus metus šimtai žmonių žuvo dėl smurto Sindziange, o per kelias pastarąsias savaites dešimtys suimtųjų buvo nuteisti kalėti. 

Vienas tos grupuotės narys buvo atsakingas už peilių ir sprogstamųjų užtaisų įsigijimą, taip pat už išpuolių prieš policijos postus ir vyriausybės pareigūnus planavimą, pažymėjo „People's Court Daily“. Kitiems buvo patikėta rinkti lėšas, kurios buvo skiriamos jų „šventajam karui“ arba teikti pagalbai nuo teisingumo besislapstantiems bėgliams.

Per pastaruosius dvejus metus šimtai žmonių žuvo dėl smurto Sindziange, o per kelias pastarąsias savaites dešimtys suimtųjų buvo nuteisti kalėti. Dalis jų buvo teisiami per masinius parodomuosius procesus, panašius į vykdytus Kinijos revoliucijos metais.

Užsienyje veikiančios uigūrų organizacijos ir žmogaus teisių aktyvistai teigia, kad neramumus regione kursto pačios vyriausybės represinė politika Sindziange, įskaitant varžymus išpažinti islamą, nors Pekinas tokius kaltinimus atmeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius