-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kinijoje bijoma, kad „arabų pavasario“ idėjos gali pasiekti ir šią šalį

Kinijos komunistų partija baiminasi, kad šioje šalyje gali pasikartoti neramumai, sukrėtę Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos valstybes, todėl skiriama vis daugiau pinigų saugumui užtikrinti, skelbia CNN, cituojanti JAV Kongresui pateiktą ataskaitą.
Kinijoje pareigūnai apmokomi, kaip malšinti riaušes
Kinijoje pareigūnai apmokomi, kaip malšinti riaušes / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ataskaitoje skelbiama, kad Kinijoje sukurtas didžiulis šalies gyventojų sekimo tinklas, turintis užtikrinti, kad nekiltų jokios grėsmės šalies stabilumui.

Praėjusiais metais Kinija nacionalinio saugumo užtikrinimui skyrė 83,5 mlrd. JAV dolerių. Planuojama, kad artimiausiais metais šios išlaidos tik augs.

Grėsmė – ne iš išorės, o iš vidaus

Kaip sako analitikas Jamesas Dobbinsas, Kinijai nekyla grėsmė iš išorės, tačiau ji susirūpinusi galimais neramumais šalies viduje.

„Kinijoje – didžiulis gyventojų skaičius, čia daug etninių grupių, žmonių lūkesčiai auga, o jie blogoje ekonominėje aplinkoje nebūtinai bus įgyvendinti. Kinija pakankamai susirūpinusi tuo, kas nutiks, kai jos ekonomikos augimas sulėtės, kaip tai prognozuoja daugelis ekonomistų“, – sakė specialistas.

Kinijoje pastaruoju metu kilo nemažai protestų dėl socialinių ir ekonominių priežasčių – nelygybės, korupcijos, užterštumo, infliacijos, kainų augimo (pavyzdžiui, per metus maisto kainos išaugo 10 proc.)

Ataskaitoje skelbiama, kad Kinijoje valdžia vis labiau riboja priėjimą prie informacijos internete, bendravimą socialiniuose tinkluose, stiprinama propaganda, varžomos užsienio žurnalistų darbo galimybės, suimami disidentai dėl menkiausių priežasčių arba visai nepagrįstai.

Egipto įvykiai Kinijoje buvo atspindimi iš negatyviosios pusės, internete nebuvo galima rasti informacijos, paieškos sistemose įvedus žodžius „Egiptas“ ar „Kairas“.

Milžiniškos stebėjimo sistemos

Kinijoje taip pat kuriama didžiausia pasaulyje stebėjimo sistema – apie 500 tūkst. stebėjimo kamerų bus įrengta Čongčingo mieste, tai gali tapti pavyzdžiu ir kitiems šios šalies miestams. Pranešama, kad šiemet Kinijoje buvo įrengta 12 mln. stebėjimo kamerų, praėjusiais metais – 10 mln. stebėjimo kamerų. Palyginimui – JAV šiais metais buvo įrengta 3,5 mln. stebėjimo kamerų.  Šiuo metu Kinijos sostinėje Pekine yra 400 tūkst. stebėjimo kamerų, Šanchajuje – 200 tūkst. stebėjimo kamerų.

Specialistai pažymi, kad nors Kinijoje iš tiesų bijoma galimų neramumų, tokiais milžiniškais kiekiais įrengti stebėjimo kameras gali skatinti ir nuolatos šalyje augantis nusikalstamumas.

Tiesa, Kinijos atstovai teigia, kad ataskaitoje pateikiami skaičiai yra neteisingai suprasti, nes nacionaliniam saugumui skirti pinigai būna panaudojami ir kitoms reikmėms, kitoms programoms. Kinijos specialistai tvirtina, jog iš tiesų Kinijos biudžetas yra neaiškus, mat skirstant jį nėra detaliai nurodoma, kiek konkrečiai pinigų skiriama kokiai programai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius