-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijoje prieš Tiananmeno įvykių metines sulaikyta šimtai aktyvistų

Kinijos pareigūnai sostinėje Pekine prieš 23-iąsias įvykių Tiananmeno aikštėje metines sulaikė šimtus aktyvistų, pirmadienį pranešė teisių gynėjai.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kinija

Jie buvo sulaikyti Vašingtonui paraginus Pekiną paleisti asmenis, vis dar kalinamus dėl tų 1989 metų birželio 4-osios demonstracijų, kai kariai nušovė šimtus, jeigu ne tūkstančius, taikių protestuotojų.

To protesto brutalaus nuslopinimo Pekino širdyje metinės visuomet tampa labai opiu klausimu, tačiau šiemet – itin, nes netrukus laukiama kartą per dešimtmetį įvykstančio valdžios perdavimo, kurį temdo įnirtingos vidaus kovos valdančiojoje Komunistų partijoje.

„Jie atvarė daug autobusų ir šeštadienį vakare suiminėjo peticijų teikėjus Pekino Pietinėje geležinkelio stotyje“, – žurnalistams sakė Zhou Jinxia iš Kinijos šiaurės rytuose esančios Liaoningo provincijos.

„Buvo nuo 600 iki 1 000 peticijų teikėjų iš visos Kinijos. Buvome apiforminti, turėjome užsiregistruoti, o tada jie pradėjo siųsti žmones atgal į jų miestus“, – sakė ji, turėdama omenyje žmones, atvykstančius prie vyriausybės Pekine siekti teisių pažeidimų jų vietovėse atitaisymo.

Pasak jos, policija leido suprasti, kad šiuo sulaikymu norėta sutrukdyti jiems protestuoti birželio 4-ąją.

Demonstracijas birželio 4 dieną Kinija vis dar laiko „kontrrevoliuciniu maištu“ ir atsisako pripažinti bet kokius savo nusikaltimus ar svarstyti kompensacijas žuvusiųjų šeimoms.

Bet koks 1989 metų protestų paminėjimas yra draudžiamas Kinijos valstybinėje žiniasklaidoje, be to, ši tema ir visuomenėje iš esmės yra tabu. Temų apie birželio 4-ąją, skaičių 23 ir žodį „žvakė“ paieškos populiariuose Kinijos socialiniuose tinkluose pirmadienį buvo blokuotos.

Vienintelis atviras Tiananmeno įvykių paminėjimas, leidžiamas Kinijos teritorijoje, bus Honkonge, kur galioja teisės, nesuteikiamos likusioje Kinijos teritorijos dalyje.

Organizatoriai prognozuoja, kad šių metinių proga uždegti žvakių susirinks daugiau kaip 150 tūkst. žmonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius