Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kinijoje susidegino Tibeto laisvės siekęs vyras

Vienas tibetietis susidegino Kinijoje, protestuodamas prieš Pekino valdymą ir reikalaudamas sugrąžinti iš tremties Tibeto budistų dvasinį lyderį Dalai Lamą, šeštadienį pranešė žmogaus teisių organizacija „Tarptautinė kampanija už Tibetą“. Toks incidentas šalyje buvo pirmasis nuo šių metų kovo.
Tibeto vėliava
Tibeto vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Internete paskelbtame šiurpiame vaizdo įraše matosi, kaip liepsnojantis vyras, vardu Tashis Rabtenas, eina gatve Maču rajone Šiaurės Vakarų Kinijoje, o kažkoks praeivis meldžiasi.

Tibeto vyriausybės tremtyje duomenimis, T.Rabtenas, kuriam buvo per trisdešimt metų, yra 145-asis nuo 2009 metų susideginęs tibetietis.

Naujienų agentūrai nepavyko AFP susisiekti su vietos valdžios atstovais, kurie išvežė susideginusio vyro apanglėjusius palaikus.

Pasak žmogaus teisių grupės „Free Tibet“ („ Laisvasis Tibetas“), vietos policija sulaikė T.Rabteno žmoną, jo du vaikus ir kelis kitus artimuosius, kai šie atėjo atsiimti velionio palaikų.

„Praradusi tėvą ir vyrą Tasio Rabteno šeima atsidūrė už grotų. Šios sistemos žiaurumas yra beribis,“ – pareiškė grupė.

„Vienintelis jų nusikaltimas – kad jie yra šeima žmogaus, kuris sutrikdė Kiniją, dar kartą primindamas pasauliui, jog tibetiečiai patiria tikrą skausmą dėl okupacijos ir žmogaus teisių pažeidimų. Ir kartais šis skausmas pastūmėja tibetiečius didžiausios aukos link,“ – pridūrė ji.

Pekinas teigia, kad Kinijos kariškiai 1951 metais „išvadavo“ Tibetą, tačiau daugelis tibetiečių kaltina centrinę valdžią religine priespauda ir jų kultūros naikinimu.

Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama po nepavykusio 1959 metų sukilimo pasitraukė į Indiją.

Kinijoje esantys tibetiečių vienuoliai praneša, kad Kinijos vyriausybė vykdo bauginimo kampaniją, nukreiptą prieš susideginusių žmonių artimuosius ir draugus.

Pasak Tarptautinės kampanijos už Tibetą, toje pačioje gatvėje 2012 metais susidegino T.Rabteno, buvusio vienuolio, pusbrolis.

Šių metų kovą protestuodami prieš Pekino valdžią Kinijoje susidegino vienuolis, o Indijoje – paauglys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius