Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos disidentas Ai Weiwei vos nenumirė kalėjime, sako artimieji

Kinijos dailininkas disidentas Ai Weiwei jautė, kad buvo arti mirties, kai beveik tris mėnesius praleido policijos nuovadoje. Tai BBC pranešė dailininkui artimas šaltinis.
Ai Weiwei
Ai Weiwei / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pačiam Ai Weiwei kalbėtis su spaudos atstovais uždrausta.

Dailininkas, pasak šaltinio, 81 dieną buvo mažiau nei 4 kv. m kameroje be langų nuovadoje, kurios buvimo vietą valdžia laikė paslaptyje. Visą laiką Ai Weiwei nuogąstavo dėl savo gyvybės. Su juo buvo elgiamasi taip, tarsi buvo mėginama palaužti jo valią: jam nė karto neleido išeiti į gryną orą, didžiąją dalį laiko jis buvo laikomas su maišu ant galvos ir nuolat tardomas.

Kameros viduje buvo du kareiviai, kurie stebėjo kalinį 24 valandas per parą. Ai Weiwei turėjo prašyti leidimo, kai norėjo pasinaudoti tualetu ar išgerti vandens.

Pasak šaltinio, Ai Weiwei pripažino, kad buvimas kalėjime buvo „sunkiausia situacija, į kurią gali patekti žmogus“, ir kad kiekvieną minutę jis buvo arti mirties.

Ai Weiwei , žinomiausias Kinijos dailininkas ir vienas aktyviausių šalies komunistinės vadovybės kritikų, buvo areštuotas pagal kaltinimą mokesčių nemokėjimu. Tai sukėlė griežtą tarptautinės bendrijos protestą. Pats dailininkas disidentas neprisipažįsta, kad yra kaltas.

Kinijos valdžia primygtinai teigia, kad Ai Weiwei buvo sulaikytas dėl to, kad nesumokėjo didelės mokesčių sumos. Tačiau, pasak šaltinio, mokesčių klausimas per apklausas beveik nebuvo keliamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius