-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos ir Rusijos prezidentai apsikeitė mandagybėmis, bet apie konkrečius susitarimus nekalba

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir su vizitu šalyje viešintis Rusijos vadovas Vladimiras Putinas antradienį sutarė stiprinti ryšius tarp dviejų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos narių, kurios abi yra smarkiai kritikuojamos Vakarų ir yra įsivėlusios į teritorinius ginčus.
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos prezidentas Xi Jinpingas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos lyderis atvyko į Kiniją stebėti savaitę truksiančių karinių jūrų pajėgų bendrų pratybų Rytų Kinijos jūroje pradžios ir dalyvauti Azijos saugumo susitikime.

Tai yra pirmasis V.Putino vizitas į Kiniją nuo tada, kai pernai Xi Jinpingas tapo valstybės vadovu.

Pastaraisiais mėnesiais Rusijos santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis ir Europos Sąjunga kilo rimčiausia priešprieša nuo Šaltojo karo laikų, kurią išprovokavo kovo viduryje Maskvos įvykdytas Ukrainai priklausančio Krymo pusiasalio aneksavimas ir jos veiksmai eskaluojant krizę kaimyninėje šalyje.

Tuo pat metu Pekino santykius su kaimynėmis, visų pirma Vietnamu, Japonija ir Filipinais, smarkiai temdo teritoriniai jūriniai ginčai.

Xi Jinpingas, kuris Šanchajuje susitikęs su V.Putinu oficialių derybų pavadino jį „senu draugu“, pareiškė, kad Pekino ir Maskvos strateginė partnerystė yra būtinas pasirinkimas siekiant kurti daugiapolį pasaulį.

Xi Jinpingas, kuris Šanchajuje susitikęs su V.Putinu oficialių derybų pavadino jį „senu draugu“, pareiškė, kad Pekino ir Maskvos strateginė partnerystė yra būtinas pasirinkimas siekiant kurti daugiapolį pasaulį, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

V.Putinas savo ruožtu paragino tarpusavio prekybos apimtis, kurios pernai sudarė beveik 90 mlrd. JAV dolerių, per šiuos metus padidinti iki 100 mlrd. dolerių pasitelkus bendradarbiavimą aviacijos ir aerokosminės pramonės, gamybos bei energetikos sektoriuose.

Šalys pasirašė daug susitarimų, nurodė „Xinhua“, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Abiejų valstybių pareigūnai anksčiau sakė, kad rusų ir kinų energetikos įmonės greitai turėtų baigti rengti seniai laukiamą susitarimą dėl rusiškų gamtinių dujų eksporto, kuris leis Rusijai diversifikuoti dujų eksporto maršrutus, o Kinijai – patenkinti augantį energijos poreikį, tačiau vis dar nesiseka susitarti dėl dujų kainos.

Kinijos ir Rusijos lyderiai trečiadienį dalyvaus oficialiame konferencijos, skirtos sąveikai ir pasitikėjimą skatinančioms priemonėms Azijoje, atidaryme.

Šis mažai žinomas Azijos saugumo forumas rengiamas tokiu metu, kai Kinija yra surėmusi ietis su savo azijinėmis kaimynėmis dėl ginčijamų teritorijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius