Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos miestą apėmė maras

Kinijoje kilus plaučių maro protrūkiui valdžia paskelbė karantiną visame mieste.
Policija neleidžia gyventojams išvykti iš maro apimto miesto.
Policija neleidžia gyventojams išvykti iš maro apimto miesto. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Maras Kinija

Mirtinai pavojinga liga atsirado šiaurės vakarų Kinijoje, Cinchajaus provincijoje, Czyketanio mieste, kuriame gyvena 10 tūkst. žmonių. Nuo maro jau mirė 2 gyventojai, liga diagnozuota dar 10 pacientų. Žmonės ten izoliuoti nuo bet kokių išorinių kontaktų, į miestą pasiųsti ekspertai ir medikai.

Reta liga pakirto 32 metų piemenį ir jo kaimyną. Juodu buvo tibetiečiai. Kitų užsikrėtusių pacientų būklė vertinama kaip stabili. Daugumą šios kalnuotos provincijos gyventojų sudaro tibetiečiai.

Plaučių maras yra itin pavojingas, nes miršta visi, kuriems laiku nesuteikiamas moderniausias gydymas. Infekciją platina graužikai ir jų kraują siurbiantys vabzdžiai bei parazitai. Maro ištiktame regione dabar masiškai naikinamos žiurkės, pelės ir kiti infekcijos nešiotojai. Tačiau šis virusas gali būti perduodamas ir žmogaus žmogui oru bei vandeniu.

Inkubacinis plaučių maro laikotarpis gali trukti vos 24 valandas. Šį marą sukelia ta pati bakterija kaip ir buboninį marą, nuo kurio viduramžiais Europoje mirė apie 25 mln. žmonių. Ankstyvos stadijos buboninį marą galima išgydyti antibiotikais, o įveikti plaučių marą yra kur kas sunkiau. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, žmogus nuo šios ligos gali mirti vos per parą nuo užsikrėtimo.

Czyketanyje pasklidus žiniai apie plaučių marą miesto gatvės visiškai ištuštėjo, dauguma parduotuvių uždarytos. Sunerimę gyventojai bijo išeiti iš namų. Valdžia uždraudė jiems išvykti iš miesto ir keliuose įrengė apsaugos postus. Kinijos sveikatos pareigūnai paskelbė, kad visi, kurie lankėsi Czyketanyje po liepos 16 dienos ir vėliau jiems pakilo aukšta temperatūra bei atsirado kosulys, turi pasirodyti gydytojui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius