Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kinijos uigūrų mokslininkas įkalintas iki gyvos galvos dėl paskaitos

Garsus Kinijos mokslininkas iš daugiausia musulmoniškos uigūrų etninės grupės kalėti iki gyvos galvos buvo nuteistas dėl pastabų per paskaitą universitete apie neramų Sindziango regioną, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida.
Regione tarp mažumų tvyro nuolatinė įtampa.
Sindziango regione tarp kinų ir uigūrų tvyro nuolatinė įtampa. / AFP/Scanpix nuotr.

Buvęs profesorius Ilhamas Tohti antradienį didžiulio Vakarų Kinijos regiono teisme buvo nuteistas už separatizmą. Tai išprovokavo teisių gynimo grupių, JAV ir Europos Sąjungos (ES) pasipiktinimą.

Byla prieš I.Tohti iš dalies buvo grindžiama paskaitų universitete įrašais, kuriuose jis sako, kad Sindziangas „pirma priklausė uigūrų etninei grupei“, o ne Kinijos hanų daugumai, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Prokurorai sakė, kad ta kalba ir kitos pastabos, kuriomis jis abejojo vyriausybės versija dėl vieno pernai Sindziange įvykusio smurtinio incidento, paskatino kitus prisidėti prie separatistinių grupių.

I.Tohti teigė, kad Kinijos konstitucija garantuoja piliečiams žodžio laisvę, bet prokurorai sakė, kad „Kinijos piliečiai naudodamiesi savo laisve negali kenkti valstybės interesams“, nurodoma „Xinhua“ pranešime.

I.Tohti advokatas Li Fangpingas AFP sakė, jog kelias pastabas „Xinhua“ pacitavo netiksliai ir jog jis pateikė skundą remdamasi tuo, kad įrodymų paskelbimas prieš tai, kai I.Tohti turėjo galimybę pateikti apeliaciją, yra neteisėtas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius