Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kirgizijoje padidėjo įtampa dėl „mėginimo įvykdyti perversmą“

Kirgizijos policija ketvirtadienį šaudė į orą ir panaudojo ašarines dujas, vaikydama protestuotojus, kurie, pasak pareigūnų, mėgino įvykdyti perversmą šioje neramumų nuo pavasario krečiamos Centrinės Azijos neramioje Centrinės Azijos šalyje.
Kai kurie riaušininkai apsiginklavę iš teisėsaugos pareigūnų atimtais ginklais.
Kirgizija jau kurį laiką kankinama neramumų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Kirgizija

Vyriausybės pajėgos Novo Pokrovkos gyvenvietėje, esančioje už 15 kilometrų nuo sostinės Biškeko, susirėmė su akmenis svaidančiais protestuotojais, palaikančiais verslininką Urmatą Baryktabasovą ir jo opozicinę partiją „Mano tėvynė Kirgizstanas“.

Liudininkai sakė, kad po susirėmimo matė žmonių, kurie buvo apsinuodiję ašarinėmis dujomis, sumušti guminėmis lazdomis ir kontūzyti per šviesos ir garso granatų sprogimus.

Anksčiau ketvirtadienį sostinėje įvyko taiki demonstracija.

Maždaug du tūkstančiai protestuotojų susirinko pademonstruoti palaikymo buvusiam kandidatui į prezidentus U.Baryktobasovui, kuris šią savaitę grįžo į Kirgiziją po kelerius metus trukusio slapstymosi užsienyje.

„Šiandien jis (U.Baryktobasovas) mėgino destabilizuoti padėtį Kirgizijoje ir užgrobti valdžią“, – pareiškė šalies prezidentė Roza Otunbajeva.

Ji nurodė, jog buvo suimti 27 žmonės, tarp jų pats U.Baryktabasovas.

Prie parlamento pastato susirinkę protestuotojai reikalavo, kad R.Otunbajeva nedelsiant su jais susitiktų ir nutrauktų baudžiamąjį tyrimą prieš U.Baryktabasovą.

Savo ruožtu šalies jėgos struktūrų koordinacinės tarybos posėdyje Kirgizijos vidaus reikalų ministerijos vadovas Kubatbekas Baibolovas sakė, kad „buvo rengiamasi jėga su ginklais užgrobti valdžią“.

VRM darbuotojai nustatė, kad akcijos dalyviams buvo dalijamos granatos, karabinai, pistoletai ir kitokie ginklai, pranešė jis.

„Taip pat žinoma, kad rengiant šios dienos mitingus, buvo kviečiami juose dalyvauti organizuotų nusikalstamų grupuočių nariai“, – pažymėjo K.Baibolovas.

Koordinacinės tarybos nariai taip pat pranešė, kad „nustatytas kovinių ginkluotų būrių organizavimo faktas“.

„Jie laukė komandos pradėti veiksmus, kad destabilizuotų padėtį šalyje. Būrius daugiausia sudarė jauni, sportiški žmonės“, – pareiškė K.Baibolovas.

Jo žiniomis, nuo rugpjūčio 2 dienos į Biškeką atvyko tam tikras skaičius kriminalinių elementų, kuriems buvo dalijami pinigai.

Kirgizijos laikinosios vyriausybės vadovo pavaduotojas Azimbekas Beknazarovas nurodė, kad U.Baryktabasovas vyriausybei pateikė „ultimatumą“, reikalaudamas paskirti jį premjeru ir nutraukti bet kokį jo teisminį persekiojimą.

Kirgizijos valdžia seniai ieškojo U.Baryktabasovo, kilus įtarimų, kad šis prezidento posto siekęs politikas 2005 metais mėgino nuversti ankstesnę vyriausybę per demonstraciją, kurioje prasiveržė smurtas.

Vėliau jis pabėgo iš šalies ir grįžo anksčiau šią savaitę.

Neramumai Kirgiziją ėmė krėsti, kai po kruvinų gatvės protestų balandžio mėnesį buvo nuverstas prezidentas Kurmanbekas Bakijevas.

Praėjus keliems mėnesiams po smurtinio valdžios pasikeitimo, kruvinų riaušių banga nusirito per šalies pietus, kur gyvena didelė etninių uzbekų mažuma.

Oficialiais duomenimis, per tarpetninius susirėmimus Ošo ir Džalal Abado srityse birželio mėnesį žuvo daugiau kaip 300 žmonių, o dar keli šimtai tūkstančių gyventojų buvo laikinai priversti palikti savo namus.

Naujoji Kirgizijos valdžia teigia, kad su birželio tarpetniniais neramumais yra susiję K.Bakijevo šalininkai. Pats buvęs prezidentas, gavęs prieglobstį Baltarusijoje, atmeta visus kaltinimus.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius