Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Klasikinis kiaulių maras Latvijoje nerimsta

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Latvijos maisto ir veterinarijos tarnyba išplatino pranešimą apie klasikiniu kiaulių maru užkrėstos zonos išplėtimą. Anksčiau nustatyta maždaug 40 kvadratinių kilometrų užkrėsta zona išplėsta iki 8 967 kvadratinių kilometrų. Dabar užkrėsta zona apima visą rytinę Latvijos dalį, pasienį su Rusijos Federacija ir Baltarusija, šiaurėje ribojasi su Estija, o pietuose – su Lietuvos Respublikos Zarasų rajonu.
Kiaulė
Kiaulė

Tokį sprendimą Latvijos kolegos priėmė atsižvelgdami į tai, kad nuo kitų metų pavasario išplėstoje užkrėstoje zonoje planuojama pradėti šernų vakcinaciją prieš klasikinį kiaulių marą.

Paskutinis teigiamas šios ligos atvejis šernui užfiksuotas Balvu rajone, Kubulu parapijoje, buvusioje užkrėstoje zonoje. Nuo pirmojo pavojingos gyvūnų užkrečiamosios ligos atvejo, nustatymo š.m. lapkričio mėnesį, rytinėje Latvijos Respublikos dalyje iš viso jau ištirta 440 šernų, iš jų 237 gyvūnai buvo sumedžioti užkrėstoje zonoje. Iš visų tirtų mėginių nustatytas 31 mėginys, teigiamai reagavęs į antikūnius, o 17 šernų mėginių buvo išskirtas virusas ir patvirtintas susirgimas.

Latvijos maisto ir veterinarijos tarnyba taip pat informavo, kad šiuo metu pradedamas kiaulių laikymo vietų patikrinimas naujai nustatytoje praplėstoje zonoje. Anksčiau nustatytoje siauresnėje užkrėstoje zonoje jau patikrinti visi kiaulių ūkiai, juose naujų klasikinio kiaulių maro židinių nenustatyta.

Atsižvelgiant į tai, kad nauja, išplėsta užkrėsta zona siekia ir Lietuvos Respublikos pasienį, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dar kartą ragina visus kiaulių laikytojus itin griežtai laikytis biologinės saugos taisyklių. Būtina pasirūpinti, kad ūkiuose nesilankytų pašaliniai asmenys, po šernų medžioklių dezinfekuoti rankas ir maksimaliai vengti kontakto su kiaulėmis, stebėti laikomų kiaulių sveikatos būklę ir esant nors menkiausiam įtarimui nedelsiant informuoti teritorinę Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą.

Medžiotojai taip pat turėtų įvertinti galimą pavojingos užkrečiamosios ligos išplitimo riziką ir  susilaikyti nuo šernų šėrimo pasienio regionuose, gyvūnų šėrimo aikšteles įrengti kaip įmanoma toliau nuo pasienio ir taip nevilioti šernų iš galimai užkrėstų kaimyninės valstybės zonų. Pastebėjus šernų gaišimus, medžiotojai turėtų nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytojus ir esant galimybei – paimti kritusių šernų kraujo ar organų mėginius klasikinio ir afrikinio kiaulių maro tyrimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius