Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl teroristai taikiniu pasirinko Volgogradą?

Rusijos specialiųjų tarnybų veteranai svarsto: kodėl teroristai savo taikiniu pasirinko pietų Rusijos miestą Volgogradą? Čia per du mėnesius jau surengti trys teroristiniai aktai. Spalio mėnesį bomba sprogo autobuse, žuvo šeši žmonės. Kiti du sprogimai sudrebino miestą gruodžio 29 ir 30 dienomis, sprogo užtaisai geležinkelio stotyje ir troleibuse (daugiau informacijos – susijusiose naujienose).
Volgogrado geležinkelio stotyje įvykdytas teroro išpuolis.
Volgogrado geležinkelio stotyje įvykdytas teroro išpuolis. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kodėl taikiniu pasirinktas būtent Volgogradas? Šis klausimas jau dvi dienas neduoda ramybės daugeliui žmonių.

Neįvardijamas šaltinis teisėsaugos sistemoje (patyręs teroristinių aktų tyrėjas) teigia, kad Volgogradas smogikų dėmesį traukia dėl to, kad yra bene didžiausias pietų Rusijos transporto centras. Per šį miestą eina dalis jungiamųjų reisų. Nuo Volgogrado prasideda Volgos-Dono laivybos kanalas, čia yra didelis upių uostas, geležinkelio mazgas, oro uostas. Tokiu būdu teroristai siekė sukelti kuo platesnį rezonansą. Nes jų tikslas – pasėti paniką ir baimę.

VIDEO: Sprogimas Volgogrado geležinkelio stotyje

Volgograde kuriasi teroristų kuopelės?

Jis taip pat pridūrė, kad galbūt šiame mieste veikia ne viena teroristinės organizacijos kuopelė, kuri palengvina išpuolių vykdytojų užduotis: juos pasitinka, apgyvendina, aprūpina sprogmenimis, nurodo tinkamiausias vietas tikslui pasiekti.

Tyrėjo manymu, tiriama versija, kad sprogimą Volgogrado stotyje įvykdė atvykėlis iš Kaukazo (greičiausiai – Dagestano), idealiai atitinka šią schemą.

Anksčiau skelbta, kad teisėsauga tikrina duomenis apie visus atvykėlius iš Dagestano. Šią versiją pagrindžia ir Rusijos teisėsaugos institucijų viešai išsakyta pozicija: sprogimas Volgogrado traukinių stotyje ir spalio 21 d. įvykdytas teroristinis išpuolis autobuse gali būti susiję. Abu nusikaltimai įvykdyti pagal tą patį braižą.

VIDEO: Sprogęs troleibusas gruodžio 30 d.

Versiją, kad Volgograde veikia gerai organizuota teroristinė grupuotė, išplėtojo ir Maskvos Dūmos saugumo komisijos pirmininko pavaduotojas, „Alfa“ grupuotės veteranų prezidentas Sergejus Gončarovas.

„Susiklostė įspūdis, kad Volgograde veikia gerai organizuota grupė. Tai atvykėliai, kurių tikslas – teroristiniai aktai. Pastarųjų dienų įvykius vertinu kaip iššūkį visai Rusijai“, – sakė S.Gončarovas.

Naujieji teroristai – ne iš kalnų?

Rusijos specialiųjų tarnybų duomenimis, teroristinių aktų Volgograde organizatoriai ir vykdytojai – tai nebūtinai svetimšaliai, ne smogikai ekstremistai, atsiųsti iš specialiųjų stovyklų Kaukazo kalnuose.

„Tai – iš pažiūros niekuo neišsiskiriantys žmonės, anksčiau ramiai gyvenę didžiuosiuose Rusijos miestuose – Maskvoje, Machačkaloje, Volgograde. Jie buvo sėkmingai užverbuoti, kad įvykdytų kruvinus išpuolius. Šie žmonės niekuo neišsiskiria iš minios. Jų beveik neįmanoma identifikuoti“, – sako organizacijos „Alfa“ veteranų viceprezidentas Aleksejus Filatovas.

Tai – iš pažiūros niekuo neišsiskiriantys žmonės, anksčiau ramiai gyvenę didžiuosiuose Rusijos miestuose – Maskvoje, Machačkaloje, Volgograde. Jie buvo sėkmingai užverbuoti, kad įvykdytų kruvinus išpuolius.

„Akivaizdu, kad visų sprogimų Volgograde vykdytojai priklauso tai pačiai grandžiai. Tačiau specialiosios tarnybos nesugebėjo operatyviai išaiškinti nusikaltimo užsakovų ir vykdytojų, nes jie – gerai organizuoti“, – sakė Tarptautinės kontrteroristinės asociacijos prezidentas Josifas Linderis.

Spec. tarnybos jau neabejoja – abu gruodžio pabaigos sprogimai buvo kruopščiai suplanuoti. Iškart po išpuolio geležinkelio stotyje buvo laukiama antrojo žingsnio. Volgograde buvo sustiprintos saugumo pajėgos, operatyviniai darbuotojai stabdė įtartinus automobilius. Patikrinti ir Naidos Asijalovos – spalio 21 d. Volgograde susisprogdinusios teroristės – pažįstami (tuomet žuvo pati teroristė ir 6 keleiviai).

VIDEO: Sprogęs autobusas spalio mėnesį

„Tačiau prie kiekvieno autobuso, traukinio ar automobilio saugumiečio juk nepastatysi“, – reziumuoja S.Gončarovas.

Volgogradas – mokestis už Sočio olimpines žaidynes

Vakarų šalių žvalgybos specialistai ir užsienio politikos analitikai sprogimus Volgograde sieja su Žiemos olimpinėmis žaidynėmis Sočyje (nors šiuos miestus skiria daugiau nei 900 km).

„The Washington Times“ primena, kad dar vasarą Šiaurės Kaukazo teroristas, čečėnas Doku Umarovas paragino visus savo pasekėjus padaryti viską, kad žaidynės Sočyje neįvyktų. Jis taip pat pagrasino sprogimais.

Buvęs CŽV darbuotojas Bruce'as Riedelis savo komentare leidiniui teigia, kad „artimiausiu metu reikėtų laukti naujų atakų prieš Rusijos objektus – ir šalies viduje, ir užsienyje“.

Reikėtų laukti naujų atakų prieš Rusijos objektus – ir šalies viduje, ir užsienyje.

„The Independent“ abejoja, kad Rusija sugebės atstatyti ramybę ir taiką Šiaurės Kaukaze. Nes šaliai trūksta „žmogiškųjų resursų, kad galėtų griežtai kontroliuoti visas respublikas“.

„Prieš septynerius metus, Rusijai gavus teisę rengti žiemos olimpiadą, teroristinio išpuolio tikimybė labai padidėjo. Šiandien galima konstatuoti, kad iki šiol nė viena olimpiadą rengusi šalis nebuvo patyrusi tokio teroristinių išpuolių protrūkio“, – pažymi „The Guardian“.

„Už Jelcino ir Putino klaidas Rusija jau sumokėjo didelę kainą. Ar tik nebus ji dar didesnė, jei kas nors nutiks per žiemos olimpines žaidynes Sočyje?“, – klausia ne vienas leidinys.

Teroristiniai aktai V.Putinui išeis į naudą?

Kad ir kaip ciniškai beskambėtų, išpuoliai Volgograde V.Putinui yra politiškai naudingi, – pabrėžia Vokietijos laikraštis „Berliner Zeitung“. Dabar, remdamasis šiais išpuoliais, jis galės dar labiau sustiprinti saugumą olimpiados metu, ir niekas negalės jo už tai smerkti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius