-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kokios spalvos dabartinė Ukrainos revoliucija?

Žvelgiant iš didžiulio viešbučio „Ukraina“, esančio prie Nepriklausomybės aikštės Kijeve, svečiams gali susidaryti įspūdis, kad šiuo metu šalį krečiančios krizės spalvos yra geltona ir mėlyna – kaip nacionalinės vėliavos.
Mitingas Kijeve
Mitingas Kijeve / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau praėjus devyneriems metams po 2004-ųjų rudenį Ukrainą sudrebinusios Oranžinės revoliucijos, iškėlusios į valdžią provakarietiškas jėgas, per naujausią krizę, kurioje eurointegracijos šalininkai protestuoja prieš prorusišką prezidento Viktoro Janukovyčiaus politiką, dar nebuvo rasta sava, išskirtinė spalva.

„Mes jos dar neradome“, – sekmadienį sakė į savo mintis panirusi protestuotoja Svetlana, dalyvaudama jau dešimtame dideliame protesto mitinge, įvykusiame Ukrainos sostinėje nuo lapkričio, kai V.Janukovyčius netikėtai atsisakė svarbios politinės ir prekybos sutarties su Europos Sąjunga (ES), rinkdamasis grįžimą prie glaudesnių ryšių su Maskva. Tas žingsnis išprovokavo audringas proeuropietiškai nusiteikusios visuomenės dalies protestus.

Tos demonstracijos tęsėsi ir netgi išplito į kitus šalies regionus. Procesas, kuris prasidėjo kaip lokalūs neramumai, peraugo į didžiulę kovą tarp Rusijos ir Vakarų šalių dėl Ukrainos ateities.

V.Janukovyčius atsidūrė tarp kūjo ir priekalo: nors prezidentas neseniai padarė nuolaidų protestuotojams, atšaukdamas nepopuliarią vyriausybę, jis taip pat turi įtikti Rusijai, kuriai jo šalis skolinga milijardus dolerių už tiektas gamtines dujas.

„Geltona ir žydra? Tai Ukrainos spalvos; mes jomis žavimės, tačiau valdžia irgi jas naudoja... Sakyčiau, tiktų pilka, nes ši revoliucija tęsiasi labai ilgai, ir nebežinome, kaip ji baigsis“, – sakė Svetlana.

„Geltona ir žydra? Tai Ukrainos spalvos; mes jomis žavimės, tačiau valdžia irgi jas naudoja... Sakyčiau, tiktų pilka, nes ši revoliucija tęsiasi labai ilgai, ir nebežinome, kaip ji baigsis“, – sakė Svetlana.

Tačiau demonstrantai turi iš ko rinktis.

Europinė mėlyna spalva, tamsesnė negu Ukrainos vėliavos, matoma daugelyje transparantų per protestus.

Opozicijos lyderiu tapusios buvusio boksininko Vitalijaus Klyčko ir kalinamos ekspremjerės Julijos Tymošenkos partijos savo vėliavose naudoja raudoną ir baltą spalvas.

Vienintelės kitos realiai naudojamos spalvos yra raudona ir juoda, kurias savinasi ultradešiniųjų nacionalistų judėjimas „Dešinysis sektorius“ („Pravyj sektor“) bei nacionalistų partija „Svoboda“ („Laisvė“), kurios lyderis yra vienas iš trijų pagrindinių opozicijos veikėjų.

Menininkai, išpaišę sienas Kijevo centre esančioje Hruševskio gatvėje, kur per policijos ir demonstrantų susirėmimus sausį žuvo keli žmonės, o dar šimtai buvo sužeisti, nėra pasirinkę kokios nors konkrečios spalvos.

„Niekada neužmiršime Maidano (Nepriklausomybės aikštės) didvyrių“, – skelbia vienas mėlynas užrašas.

„Rytai ir Vakarai kartu“, – byloja kitas, užrašytas raudonais dažais. Tuo tarpu vienas juodos spalvos grafitis tikina, kad atėjo laikas kautis.

Kiti naudojo žalią spalvą grasinančiuose užrašuose: „Paskandinsime „Berkut“ (milicijos specialiąsias pajėgas) jų pačių kraujyje.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius