-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 29 /11:17

Kolumbija įteisino vienalytes santuokas

Kolumbija ketvirtadienį tapo ketvirta Lotynų Amerikos šalimi, kurioje yra įteisintos vienalytės santuokos, kai anksčiau dieną šios katalikiškos šalies konstitucinis teismas suteikė joms galutinį pritarimą.
Gėjų pora
Gėjų pora / Vida Press nuotr.

„Teisėjai balsų dauguma patvirtino, kad santuoka tarp tos pačios lyties asmenų nepažeidžia konstitucinės tvarkos“, – teismui pareiškė posėdžiui pirmininkavusi teisėja Maria Victoria Calle.

„Esamas santuokos institucijos apibrėžimas civilinėje teisėje turi būti taikomas jiems taip pat kaip ir skirtingų lyčių poroms“, – pažymėjo ji.

Anksčiau vienalytes santuokas jau įteisino Argentina, Brazilija ir Urugvajus.

Neatšaukiama konstitucinė sutartis

Nors pagal ankstesnius sprendimus gėjų poros galėjo įteisinti savo sąjungas pas notarus ir teisėjus, vienalytės santuokos ir toliau buvo teisinė pilkoji zona, dėl kurios buvo teikiamos apeliacijos.

Daug pareigūnų atsisakydavo registruoti tokias santuokas, nes kongresas nepriėmė įstatymo dėl lygių santuokos teisių, tuo provokuodamas gėjų teisių gynėjų protestus.

Balandžio 7 dieną konstitucinis teismas atmetė peticiją prieš lygias santuokos teises heteroseksualioms ir homoseksualioms poroms.

Tai sudarė sąlygas ketvirtadienio sprendimui, kuriuo galutinai nustatoma, kad konstitucija užtikrina tokią lygybę, suteikdama gėjų poroms teisinę teisę tuoktis.

Sprendimas per mėnesį bus įformintas kaip neatšaukiama konstitucinė nutartis ir teisiškai įsigalios.

Šeši iš devynių teismo teisėjų pritarė sprendimui, kad „visi žmonės yra laisvi savarankiškai pasirinkti pradėti šeimą pagal savo seksualinę orientaciją, ... sulaukdami vienodo elgesio pagal konstituciją ir teisę“.

Valstybės teisėjai, notarai ir klerkai „privalo užtikrinti, kad piliečių pagrindinių teisių būtų laikomasi ir kad su jais visais būtų elgiamasi vienodai“, nusprendė teismas.

Maždaug 70 sąjungų, anksčiau užregistruotų tik kaip civilinės partnerystės, dabar automatiškai virs vispusiškomis santuokomis, žurnalistams sakė teisėjas Alberto Rojasas.

Anksčiau vienalytes santuokas jau įteisino Argentina, Brazilija ir Urugvajus.

„Netikrumo ir nusivylimo metai“

Vienalyčių santuokų šalininkai sveikino šį sprendimą.

„Šiandien galime užtikrintai pasakyti, kad Kolumbijos teismai pritarė lygioms santuokos teisėms“, – sakė aktyvistų grupės „Colombia Diversa“ lyderė Marcela Sanchez.

Konstitucinis teismas pernai jau buvo nusprendęs, kad vienalytės poros gali įsivaikinti, net jei nė vienas partneris nėra biologinis tėvas.

„Mes labai džiaugiamės, nes Kolumbija žengė žingsnį įvairovės link, – sakė Adriana Gonzalez, kuri kovojo už teisę susituokti su savo partnere. – Tai buvo sunkūs netikrumo ir nusivylimo metai, bet pagaliau turėsime medaus mėnesį, kurio troškome.“

Konstitucinis teismas pernai jau buvo nusprendęs, kad vienalytės poros gali įsivaikinti, net jei nė vienas partneris nėra biologinis tėvas.

Argentina 2010-ųjų liepą tapo pirmąja Lotynų Amerikos šalimi, legalizavusia tos pačios lyties asmenų santuokas – balsavimu parlamente.

Urugvajaus parlamentarai šiuo pavyzdžiu pasekė 2013 metais.

Brazilija tais pačiais metais vienalytes santuokas legalizavo teismo sprendimu.

Meksikoje gėjų santuokos yra legalios sostinėje ir keliose valstijose. Aukščiausiasis Teismas taip pat yra išreiškęs de facto paramą, nusprendęs, kad Meksikos valstijoms nekonstituciška drausti vienalytes santuokas.

Vienalytės santuokos taip pat yra legalios įvairiose kitose valstybėse, tarp jų – Jungtinėje Karalystėje, Kanadoje, Pietų Afrikos Respublikoje ir Jungtinėse Valstijose.

Australijos generalinis prokuroras praėjusį mėnesį sakė, kad vyriausybė šiemet, jei bus perrinkta, surengs plebiscitą dėl vienalyčių santuokų legalizavimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius