Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

Kolumbijos narkotikų kartelio baronas JAV nuteistas kalėti 45 metus

Majamio teismas trečiadienį nuteisė kalėti 45 metus Kolumbijos narkotikų baroną Diego Montoyą, kuris padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl narkotikų kontrabandos, nužudymų ir reketo.
Diego Montoya nuteistas kalėti 45 metus.
Diego Montoya nuteistas kalėti 45 metus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

48 metų D.Montoya, kurio kartelis „Norte del Valle“ vienu metu tiekdavo daugiau nei pusę Kolumbijos kokaino, pasiekiančio JAV ir Europos šalis, sutiko atlikti įkalinimo bausmę pagal susitarimą su teismu, kuris buvo sudarytas jam pripažinus kaltę rugpjūtį.

Vienas iš dešimties FTB ieškomiausių nusikaltėlių taip pat pasirašė dokumentą, kuriame išsamiai nupasakota jo iškilimo Kolumbijos kokaino prekeivių pasaulyje istorija.

Iš pradžių jis buvo kartelio vairuotojas, o vėliau pradėjo vadovauti kokaino gamybos laboratorijai ir sparčiai iškilo „Norte del Valle“ hierarchijoje.Pasak prokurorų, 1990–2004 metais „Norte del Valle“ pervežė iš Kolumbijos į Jungtines Valstijas daugiau nei 500 tonų kokaino, kurio vertė – per 10 mlrd. dolerių.

Federalinio teismo teisėja Cecilia Altonaya skyrė D.Montoyai didžiausią prokurorų pasiūlytą bausmę, tačiau panaikino 12 kitų kaltinimų, kai teisiamasis pripažino savo kaltę ir pareiškė, kad gailisi.

D.Montoya taip pat turės sumokėti 500 tūkst. dolerių buvusio bendrininko Johno Garcios šeimai. Pastarasis 2003 metais buvo pagrobtas ir mirtinai sumuštas, kai narkotikų karteliui kilo įtarimų, jog tas vyras yra JAV Kovos su narkotikais valdybos (Drug Enforcement Administration, DEA) informatorius.

Prokurorų sudarytame dokumente nurodoma, kad D.Montoya, vėliau įgijęs Dono Diego pravardę, narkotikų prekybos ėmėsi po tėvo mirties, būdamas 14 metų.

Iš pradžių jis buvo kartelio vairuotojas, o vėliau pradėjo vadovauti kokaino gamybos laboratorijai ir sparčiai iškilo „Norte del Valle“ hierarchijoje. Ši nusikalstama organizacija yra kilusi iš liūdnai pagarsėjusio Kalio kartelio, o jos pagrindinis varžovas buvo Medeljino kartelis, kuriam vadovavo Pablo Escobaras.

D.Montoya buvo sulaikytas 2007 metų rugsėjį, kai policija šturmavo vieną rančą Kolumbijos vakaruose.

Atskridus Vyriausybės saugumo pajėgų sraigtasparniui D.Montoya mėgino sprukti, tačiau po valandos buvo rastas išdžiūvusioje upės vagoje, įsirausęs į nukritusių lapų krūvą. Po metų jis išduotas Jungtinėms Valstijoms.

Kolumbijos pareigūnai mano, kad D.Montoya yra susijęs su daugiau nei 1500 šalyje įvykdytų žmogžudysčių.

Jo brolis Eugenio Montoya šių metų sausį JAV teismui pateikė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl mėginimo įvežti į šalį kokaino siuntą ir buvo nuteistas kalėti 30 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius