Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kolumbijos prezidentas: Nobelio premija buvo „milžiniškas postūmis“ siekti taikos šalyje

Kolumbijos prezidentas Juanas Manuelis Santosas penktadienį pareiškė, kad Nobelio taikos premija buvo tikra „dovana iš dangaus“ ir „didžiulis postūmis“, padėjęs iš naujo susitarti dėl taikos su Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų FARC sukilėliais.
Kolumbijos prezidentas Juanas Manuelis Santosas
Kolumbijos prezidentas Juanas Manuelis Santosas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Premijos įteikimo ceremonijos išvakarėse Osle surengtoje spaudos konferencijoje J.M.Santosas sakė, kad šis prestižinis apdovanojimas „pasirodė kaip dovana iš dangaus, nes ji mums davė galingą postūmį“ siekiant naujo taikos susitarimo su FARC po spalį įvykusio referendumo, kuriame Kolumbijos rinkėjai nedidele balsų persvara atmetė pirmąjį susitarimą.

„Kolumbijos žmonės tai suprato kaip tarptautinės bendruomenės (suteiktą) mandatą atkakliai siekti, dar labiau pasistengti, kad būtų sutarta dėl taikos“, – kalbėjo Kolumbijos vadovas.

„Ji (premija) mane padrąsino, padrąsino mūsų derybininkus, bet labiausiai padrąsino Kolumbijos žmones reikalauti (naujo susitarimo)“, – pridūrė jis.

Taikos susitarimas, kuris buvo pasirašytas rugsėjo 26 dieną po beveik ketverius metus trukusių derybų, turėjo būti ratifikuotas spalio 2 dienos referendume, tačiau rinkėjai jį atmetė.

Po penkių dienų J.M.Santosui buvo skirta 2016 metų Nobelio taikos premija.

J.M.Santoso vyriausybė ir marksistų sukilėlių grupuotė FARC atnaujino derybas dėl taikos sutarties, o lapkričio 24 dieną buvo pasirašyta nauja taikos sutartis.

Dėl naujos sutarties referendumas nebus organizuojamas – ji pateikta tvirtinti Kongresui.

1964 metais prasidėjęs pilietinis karas nusinešė 260 tūkst. gyvybių, 6,8 mln. gyventojų privertė palikti savo namus, dar 45 tūkst. žmonių dingo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius