Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kongo Demokratinės Respublikos sukilėliai puola Gomą

Kongo Demokratinės Respublikos sukilėlių pajėgos trečiadienį puolė vienos rytinės provincijos sostinę Gomą ir gali sutriuškinti vyriausybines pajėgas bei Jungtinių Tautų (JT) pajėgas, kurias sudaro 17 tūkst. karių ir kurios buvo dislokuotos tam, kad būtų užkirstas kelias karo atsinaujinimui.
Kongo kariai
Kongo kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Reuters“ liudininkas 10 km į šiaurę nuo Gomos, palei vieną iš dviejų pagrindinių iš miesto vedančių kelių, girdėjo šaudant iš artilerijos pabūklų, kulkosvaidžių ir mažo kalibro ginklų.

„Vyksta intensyvi, intensyvi kova, – pranešė jis, jam virš galvos skraidant JT koviniam sraigtasparniui. – Net galima matyti dūmus, kylančius iš ten, kur pataikė sviediniai. Tai galbūt už 5 kilometrų“.

JT taikos palaikymo pajėgos MONUC rėmė Ruandos pajėgų operacijas prieš sukilėlius, kurie savo naujausią puolimą Šiaurės Kyvaus provincijoje pradėjo sekmadienį. Šioje provincijoje smurtas niekaip nesiliovė, nors 1998 metais prasidėjęs Kongo regioninis karas baigėsi 2003-iaisiais.

MONUC vadas Alanas Dossas žurnalistams per teletiltą sakė, kad jo pajėgos jėgas „įtempusios iki galo“.

„Tikrai tikiuosi, kad galėsime kuo greičiau gauti tam tikrą papildomą paramą, kad galėtume grąžinti šį procesą į teisingą kelią“, – sakė jis.

JT Saugumo Taryba antradienį vakare išreiškė „rimtą susirūpinimą“ šiomis kovomis, pasmerkė sukilėlių puolimą ir paragino visas šalis tuoj pat nutraukti ugnį. JT taikdarių šefas Alainas Le Roy, kuris informavo Tarybą, sakė, kad anksčiau šį mėnesį pateiktas prašymas dėl MONUC pastiprinimo dėl šių kovų pasidarė dar skubesnis.

MONUC pranešė, kad atrėmė sukilėlių antradienio puolimą ir ugnimi iš kovinių sraigtasparnių sunaikino jų pozicijas netoli Kibumbos, esančios 20 km į šiaurę nuo Gomos.

Tačiau sukilėliai, kuriems vadovauja tutsių generolas perbėgėlis Laurentas Nkunda, pasistūmėjo į šiaurę, sutriuškino vyriausybines pajėgas prie vieno svarbaus kelio ir vėlai antradienį įžengė į strateginės reikšmės Rutshuraus miestą, esantį už 70 km į šiaurę nuo Gomos.

Apie sukilėlių ir MONUC kovas Rutshuruje nepranešama. JT pajėgos žadėjo ginti Rutshurų ir Gomą, taip pat – Sakės ir Masisio miestelius.

Tačiau chaotiškai iš Rutshuraus atsitraukiančios vyriausybinės pajėgos antradienį vakare atsisuko prieš taikdarius ir atakavo MONUC bazę, esančią už 35 km į šiaurės vakarus nuo šio miestelio.

Šaltiniai MONUC sakė, kad per tą ataką, kuri truko 45 minutes, buvo sužeisti mažiausiai du taikdariai.

Šiaurės Kyvuje nuo rugpjūčio, kai žlugo sausį pasiektas taikos susitarimas, savo namus turėjo palikti maždaug 250 tūkst. civilių gyventojų. Per dvejus ankstesnius metus savo namus paliko beveik 850 tūkst. žmonių, nurodo JT.

1998-2003 metų Kongo karas ir dėl jo kilusi humanitarinė krizė pareikalavo maždaug 5,4 mln. žmonių gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius