-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kopenhagoje prasidedant pasaulinėms deryboms dėl klimato girdisi niūrių perspėjimų (nuotraukos)

Kopenhagoje pirmadienį prasidėjo didžiausios per visą istoriją pasaulinės derybos dėl klimato, kuriose dalyvauja 15 tūkst. dalyvių iš 192 valstybių ir nuo kurių sėkmės, kaip perspėjama, priklauso pasaulio likimas.
Kopenhagoje vyksta pasaulinės derybos dėl klimato
Kopenhagoje vyksta pasaulinės derybos dėl klimato. / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Klimatas Kopenhaga

Delegatams susirinkus Danijos sostinėje, 45 valstybių laikraščiai precedento neturinčiame bendrame kreipimesi skelbia, kad lyderiai turi dvi savaites pasauliui nuo klimato kaitos padarinių išgelbėti.

Mokslininkai ir aktyvistai pateikia niūrias prognozes dėl sausrų ir potvynių, audrų ir kylančio vandenynų vandens lygio, jei šio derybų maratono metu nebus pasiektas ambicingas kovos su klimato kaita paktas.

Šio viršūnių susitikimo tikslas yra sudaryti naują paktą dėl taršos „šiltnamio efektą“ sukeliančiomis dujomis mažinimo po to, kai 2012 metais baigs galioti Kioto protokolas. Delegatai, tarp kurių bus ir JAV prezidentas Barackas Obama, turi parengti gaires, kaip mažinti atmosferos taršą dujomis, kurios sulaiko Saulės šilumą ir trikdo Žemės klimatinę pusiausvyrą.

Susitikimo dalyviai taip pat turi nustatyti pagalbos neturtingoms šalims, kurios labiausiai pajus galimus katastrofiškus klimato kaitos padarinius, finansavimo mechanizmą.

Derybininkai iš 192 valstybių pirmadienį pradeda sunkų derybų ratą, o gruodžio 18 dieną į šią konferenciją atvyks apie 100 šalių lyderiai. Šios derybos vyksta pagal Jungtinių Tautų bendrąją klimato kaitos konvenciją (UNFCCC).

„Dabar derybininkai turi aiškiausią, koks tik yra buvęs, pasaulio lyderių signalą parengti rimtus pasiūlymus skubiems veiksmams įgyvendinti“, – sakė UNFCCC vykdomasis sekretorius Yvo de Boeras.

„Per 17 klimato derybų metų dar niekada tiek daug skirtingų valstybių nebuvo drauge pateikusios tiek daug tvirtų pažadų, – sakė jis. – Tad nors dar bus daugiau žingsnių kelyje į saugią klimato ateitį, Kopenhaga jau yra tarptautinio atsako į klimato kaitą persilaužimas.“

Per tolesnes derybas 2010 metais turėtų būti parengtos detalės tam, dėl ko bus susitarta Kopenhagoje. Jei viskas klostysis gerai, teisiškai įpareigojama sutartis įsigalios nuo 2012 metų pabaigos. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius