-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kosminės stoties įgula Naujuosius metus sutiks 16 kartų: su ikrais, bet be šampano

Tarptautinėje kosmoso stotyje (TKS) dirbantys kosmonautai 16 kartų įskris į Naujuosius metus ir 15 kartų grįš atgal į 2011-uosius.
Rusijos ir Amerikos astronautai
Rusijos ir Amerikos astronautai A.Škaplerovas ir D.Burbankas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Stotis iš viso 16 kartų kirs naujųjų ir senųjų metų ribą.

Pirmą kartą į 2012-uosius metus TKS pateko 15 val. 34 min. Maskvos (13 val. 34 min. Lietuvos) laiku. Tuo metu TKS buvo pietinėje Ramiojo vandenyno dalyje, šiek tiek į rytus nuo Australijos. „Galutinai TKS ekipažas į Naujuosius metus pateks maždaug tame pačiame rajone, tačiau sausio 1 dieną 14 val. 46 min. Maskvos (12 val. 46 min. Lietuvos) laiku“, – pranešė agentūrai Skrydžių valdymo centro (SVC) spaudos tarnyba, nurodžiusi, kad tokius skaičiavimus pateikė SVC balistinė tarnyba.

Tačiau Naujuosius metus ekipažas greičiausiai sutiks tris kartus – pagal Maskvos, Hiustono ir Grinvičo laiką.

Tuo metu, kai Maskvos Kremliaus laikrodžiai muš vidurnaktį, TKS bus virš Ramiojo vandenyno. Šiame rajone astronautai ir kosmonautai taip pat sutiks Naujuosius metus pagal Hiustono  laiką; šiame mieste yra įsikūręs JAV kosminių skrydžių valdymo centras. Vėl virš vandenyno, tačiau Atlanto, stotis atsidurs tuo metu, kai 2012 metai prasidės Grinvičo laiku.

RMA Medicinos ir biologijos problemų instituto skyriaus vedėjas Aleksandras Agurejevas papasakojo, kad ant kosmonautų šventinio stalo naujųjų metų naktį bus juodieji ikrai, rūkytos dešrelės, krienai, riešutai, vaisių ir riešutų mišiniai, vaisių batonėliai, saldainiai, juodasis ir pieniškas šokoladas.

Ant kosmonautų šventinio stalo Naujųjų metų naktį bus juodieji ikrai, rūkytos dešrelės, krienai, riešutai, vaisių ir riešutų mišiniai, vaisių batonėliai, saldainiai, juodasis ir pieniškas šokoladas.

„Tačiau vaisių ir daržovių, kurias lapkritį atgabeno Progress M-13M, ant stalo jau nebus, juos jau suvalgė“, – sakė A.Agurejevas.

Anksčiau TKS Rusijos skyriaus skrydžio vadovas Vladimiras Solovjovas pranešė, kad kosmonautai sutiks Naujuosius metus be šampano. „Mūsų kosmonautai negeria“, – sakė jis.

TKS dirba Rusijos kosmonautai Antonas Škaplerovas bei Anatolijus Ivanišinas, Olegas Kononenka, JAV astronautai Danas Burbankas (įgulos vadas) ir Donaldas Pettitas, Europos kosmoso agentūros (ESA) astronautas olandas Andre Kuipersas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius