Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 05 29 /2023 05 30

Kosove – nauji susirėmimai: sužeista apie 30 NATO taikdarių

Per susirėmimus su serbų protestuotojais, kurie reikalavo nušalinti neseniai išrinktus etninių albanų merus, buvo sužeista maždaug 30 NATO vadovaujamų taikos palaikymo pajėgų Kosove (KFOR) taikdarių, pirmadienį pranešė KFOR.
Susirėmimai Kosove
Susirėmimai Kosove / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Policija ir NATO kariai susirėmė su serbų protestuotojais šiaurėje, kur kilo neramumai dėl etninių albanų merų paskyrimo.

Ašarinės dujos ir apsvaiginimo granatos buvo panaudotos siekiant sulaikyti protestuotojus Zvecane, kai jie bandė įsiveržti į vyriausybės pastatą.

NATO kariai taip pat sudarė saugumo kordoną aplink kitas dvi miesto sales.

Krizė prasidėjo balandžio mėnesį, kai Kosovo serbai boikotavo vietos valdžios rinkimus ir leido etniniams albanams perimti vietos tarybų kontrolę, o rinkimuose dalyvavo mažiau nei 4 proc. rinkėjų.

ES ir JAV kritikavo Kosovo valdžios institucijas dėl padėties šiaurės Kosove destabilizavimo ir įspėjo nesiimti jokių veiksmų, galinčių pakurstyti etninę įtampą.

2008 m. vasarį Kosovas paskelbė nepriklausomybę nuo Serbijos po daugelį metų trukusių įtemptų serbų ir daugiausia albanų gyventojų santykių.

Ją pripažino Jungtinės Valstijos ir pagrindinės Europos Sąjungos šalys, tačiau Serbija, remiama savo galingos sąjungininkės Rusijos, atsisako tai padaryti, kaip ir dauguma etninių Kosovo serbų.

Etniniai albanai sudaro daugiau kaip 90 proc. visų Kosovo gyventojų, o serbai sudaro daugumą gyventojų šiauriniame regione.

Kariuomenės aukščiausia parengtis

Pirmadienį per naujausius smurto veiksmus nukentėjo taikdariai iš Italijos ir Vengrijos, o trijų iš jų būklė buvo sunki, pranešė NATO. Dėl išpuolių buvo suimti penki asmenys.

„Kovojant su aktyviausiomis mitinguotųjų grupėmis, keli Italijos ir Vengrijos KFOR kontingento taikdariai buvo neišprovokuotai užpulti ir, sprogus padegamiems užtaisams, patyrė traumų, lūžių ir nudegimų“, – teigiama KFOR išplatintame pareiškime.

Pirmadienį Italijos ministrė pirmininkė Giorgia Meloni pasmerkė smurtą prieš KFOR misiją Kosove.

„Netoleruosime tolesnių išpuolių prieš KFOR. Būtina vengti tolesnių vienašališkų Kosovo valdžios institucijų veiksmų ir visoms šalims padaryti žingsnį atgal, kad sumažėtų įtampa“, – sakoma jos pareiškime.

Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajani socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad per susirėmimus buvo sužeista vienuolika italų karių, o trijų iš jų būklė sunki.

Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius pareiškė, kad per susirėmimus buvo sužeisti 52 serbai, trys iš jų – sunkiai, o vienas – dviem etninių albanų specialiųjų pajėgų šūviais.

Vengrijos gynybos ministras socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad tarp sužeistųjų yra daugiau kaip 20 vengrų karių, o septynių iš jų būklė yra sunki, bet stabili.

NATO vadovaujamos pajėgos Zvecane iš pradžių bandė atskirti protestuotojus nuo policijos, tačiau vėliau minią išsklaidė naudodamos skydus ir lazdas, pranešė AFP.

Keli protestuotojai į karius mėtė akmenis ir Molotovo kokteilius, teigė agentūra.

Kosovo policija teigė, kad vienas jų automobilis buvo padegtas, o ant kitų automobilių buvo užrašyti „provokuojantys užrašai su Serbijos ir Rusijos simboliais“.

NATO pavadino šiuos išpuolius „visiškai nepriimtinais“ ir pareiškime pridūrė, kad ragina visas puses „susilaikyti nuo veiksmų, kurie dar labiau didina įtampą, ir pradėti dialogą“.

Reaguodamas į naujus protestus, Serbijos lyderis A.Vučičius įvedė aukščiausią kariuomenės kovinę parengtį. Penktadienį po panašių susirėmimų jis perkėlė kariuomenės dalinius prie Kosovo sienos.

Serbų sąrašo, didžiausios Kosovo serbų partijos, kurią remia vyriausybė Belgrade, vadovo pavaduotojas apkaltino Kosovo ministrą pirmininką Albiną Kurti, kad šis bando sukelti chaosą visiems regione.

„Neleiskite tiems netikriems merams čia įžengti, nes jie laimėjo 50 balsų, – sakė Igoris Simičius. – Net albanai už tai nebalsuoja“.

Pastarieji neramumai prasidėjo po to, kai Kosovo serbai, kurie sudaro apie 5 proc. visų 1,8 mln. šalies gyventojų, boikotavo balandžio mėnesį vykusius vietos rinkimus keturiose šiaurinėse savivaldybėse, kuriose daugumą sudaro serbai. Tai leido etniniams albanams perimti tarybų kontrolę.

Belgradas palaikė boikotą, kuris kilo po to, kai serbų bendruomenė pareikalavo įsteigti žadėtą serbų savivaldybių asociaciją.

Nepaisant paramos Kosovui, JAV kritikavo jo vyriausybę dėl etninių albanų pareigūnų paskyrimo, teigdamos, kad tai „smarkiai ir be reikalo padidino įtampą regione“ ir pakenkė pastangoms „normalizuoti Kosovo ir Serbijos santykius“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius