-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremliaus demagogijos išvesta iš kantrybės Ukraina smogė Rusijai į skaudžiausią vietą

Ukrainos užsienio reikalų ministerija nenuleido negirdomis Rusijos užsienio reikalų ministro kalbų, kad Ukraina turi duoti laisvę savo regionams, rusų kalbą paskelbti valstybine, ir atkirto Rusijai: kada Kremlius nustos engti tautines mažumas ir leis joms naudotis savo teisėmis?
Donecke protestuotojai kvietė sugrįžti V.Janukovyčių
Rusija siekia, kad Ukraina regionams sutektų laisvę, o vėliau būtų galima juos pasiimti pagal Krymo pavyzdį. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos sąlyga: Ukrainos regionų laisvė ir rusų kalba

Interviu valstybinei Rusijos televizijai Sergejus Lavrovas ragino Vakarų valstybes pritarti Rusijai, kuri siekia, jog „visos Ukrainos politinės jėgos, išskyrus ginkluotus radikalus“, susitartų dėl naujos Konstitucijos, kur būtų numatyta federalinė struktūra su didesne regionų autonomija.

Rusija taip pat reikalauja, kad Ukrainoje būtų įvesta antra valstybinė kalba – rusų.

Šiuos pasiūlymus Rusijos užsienio reikalų ministras sekmadienio vakarą Paryžiuje aptarė su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry.

Mitingų dalyviai reikalauja referendumų, apsisprendimo laisvės, rusų kalbos ir atvirai prašosi į Rusijos glėbį.

S.Lavrovas dar kartą patikino, kad Rusija neturi ketinimų įsiveržti į Ukrainą.

Pastaruoju metu Rytų ir Pietų Ukrainos miestuose nuolat rengiami prorusiški mitingai, kurių dalyviai reikalauja referendumų, apsisprendimo laisvės, rusų kalbos ir atvirai prašosi į Rusijos glėbį.

Atsakas Kremliui: kada gi Rusija suteiks laisvę savo mažumoms?

Ukrainos užsienio reikalų ministerija S.Lavrovo viešai paklausė, kodėl Rusija pati nedaro to, ko reikalauja iš kitų?

„Pamokantis ir ultimatyvus šių pareiškimų tonas rodo, kad Rusijai, kaip tikrai agresorei, nereikia jokio krizės sureguliavimo. Grasindamas savo automatais šis agresorius reikalauja tik vieno – visiškos Ukrainos kapituliacijos, jos skilimo ir ukrainiečių valstybingumo sunaikinimo. Tik taip ir niekaip kitaip Ukrainoje vertinamos Rusijos sąlygos federalizuoti šalį, įvesti antrą valstybinę kalbą, rengti referendumus ir t.t. Mums nuoširdžiai gaila, kad ministras S.Lavrovas priverstas šiuos reikalavimus įgarsinti“, – sakoma Ukrainos ministerijos pareiškime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas

Ukrainos užsienio reikalų ministerija siūlo Maskvai, kad ji, prieš pradėdama suvereniai ir nepriklausomai valstybei diktuoti savo ultimatyvias sąlygas, atkreiptų dėmesį į Rusijos nacionalinių mažumų, tarp jų ir ukrainiečių, katastrofišką padėtį bei visišką jų teisių nepaisymą.

Kodėl gi nesuteikus daugiau galių Rusijos federacijos nacionaliniams subjektams, kurių vystymasis Rusijoje dabar malšinamas taip pat žiauriai, kaip ir caro, ir sovietų laikais?

„Kodėl gi Rusijai nepabandžius federalizmo, kuris, beje, yra užfiksuotas šios valstybės oficialiame pavadinime, užpildyti realiu, o ne deklaratyviu turiniu? Kodėl gi nesuteikus daugiau galių Rusijos federacijos nacionaliniams subjektams, kurių vystymasis Rusijoje dabar malšinamas taip pat žiauriai, kaip ir caro, ir sovietų laikais? Kodėl gi neįteisinus ir kitų, išskyrus rusų, valstybinių kalbų, tarp jų – ir ukrainiečių, kuria kalba milijonai Rusijos piliečių? Kodėl gi nacionaliniams federacijos subjektams neleidus rengti referendumų dėl plačios autonomijos, o, jei prireiktų, ir dėl nepriklausomybės?“ – žeriami nemalonūs klausimai Rusijai.

„Nereikia mokytų kitų. Geriau imkitės įvesti tvarką savo valstybėje. Jūs gi turite tiek daug problemų“, – kandžiai pastebi Ukrainos užsienio reikalų ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius