-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kremliaus kerštas už kritiką Aleksejui Navalnui – sufabrikuotos bylos ir kalėjimas broliui

Antradienio rytą Maskvos teismas paskelbė nuosprendį Rusijos opozicijos politikui Aleksejui Navalnui ir jo broliui. Aršiam Kremliaus kritikui paskirta trejų su puse metų lygtinė bausmė, o jo brolis nuteistas tokios pačios trukmės realia laisvės atėmimo bausme. Naujienų svetainė nytimes.com primena, kokie kaltinimai, kuriuos A.Navalno rėmėjai vadina sufabrikuotais, buvo pateikti vienam iš Rusijos opozicijos veidų.
A.Navalnas mitingo metu
A.Navalnas mitingo metu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

2013 m. liepos mėnesį A.Navalnas buvo apkaltintas svetimo turto grobstymu. Jam buvo pateikti kaltinimai iš vienos valstybinės medienos kompanijos Kirove pavogus beveik pusę milijono dolerių. Teismas jam paskyrė penkerių metų trukmės kalėjimo bausmę, tačiau jau kitą dieną teisėjas sutiko priimti nuteistojo apeliaciją. 

Jam buvo pateikti kaltinimai iš vienos valstybinės medienos kompanijos Kirove pavogus beveik pusę milijono dolerių.

Atsidūręs laisvėje A.Navalnas pareiškė apie savo kandidatavimą į Maskvos mero postą.

Nepaisant sunkumų opozicijos politikas rinkimuose surinko 27,2 proc. rinkėjų balsų. Tiesa, šiuos rinkimus laimėjo Kremliaus remtas kandidatas Sergejus Sobianinas.

Vykstant šiems rinkimams Rusijos valdžiai A.Navalnas buvo naudingas dėl to, kad visam rinkimų farsui suteikė legitimumo prieskonį.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aleksejus Navalnas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aleksejus Navalnas ir jo brolis Olegas (kairėje) teisme.

Po rinkimų Maskvoje daugelis teisėsaugos pareigūnų pareiškė, kad kaltinimai dėl turto grobstymo medienos gamykloje Kirove neturi pagrindo. Nors vietos tyrėjai bylą nusprendė baigti, tačiau federaliniai teisėjai Maskvoje ją atnaujino. Be to, Kremlius beveik neslėpė, kad atnaujinta byla prieš A.Navalną yra politinio pobūdžio.

Dar viena A.Navalnui iškelta byla dėl sukčiavimo taip pat turėjo mažai įrodymų. 2012 m, gruodį Rusijos federalinis tyrimų komitetas apkaltino Kremliaus kritiką ir jo brolį, dirbusį viename iš Rusijos pašto padalinių, sudarius sandorį su Prancūzijos kosmetikos bendrove „Yves Rocher“.

Dar viena A.Navalnui iškelta byla dėl sukčiavimo taip pat turėjo mažai įrodymų. 

Aiškinta, kad iš bendrovės neva buvo išviliota dešimtys milijonų rublių nurodant didesnes siuntimo paštu tarifų kainas. Tiesa, pati bendrovė teigia jokių pinigų nepasigedusi.

Federalinis tyrimų komitetas pareiškė, kad dėl brolių veiklos Prancūzijos bendrovė neva neteko apie 800 tūkst. dolerių.

Kuomet šie kaltinimai buvo pareikšti, A.Navalnas savo paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Ei jūs, tyrimų komitete. Išprotėjote?“

„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas su broliu Olegu ir žmonomis
„Scanpix“/AP nuotr./Aleksejus Navalnas su broliu Olegu ir žmonomis

Dar prieš paskelbiant nuosprendį buvo kalbama, kad teismas yra pasiryžęs Vladimiro Putino oponentui skirti nuo devynerių iki dešimties metų siekiančią kalėjimo bausmę.

Savo paskutinėje ginamojoje kalboje A.Navalnas keikė teisėjus ir kitus Kremliaus režimui ištikimus valstybės įstaigų darbuotojus. Jis teigė, kad jie yra V.Putino sukurtos sistemos tarnai.

„Jūs visi – teisėjai ir ieškovai, žiūrite į stalą, kuomet aš kalbu“, – pasipiktinimą Rusijos teisėsaugos sistema teisme liejo A.Navalnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius